Tuesday, April 19, 2011

Telur Punyer Pasal

Telur ni boleh dikatakan makanan yang paling popular dalam kehidupan kita.... Kalau malas-malas....mesti telur la menjadi mangsa... Takde telur... memang penakut la orang tu... eh....memang susah la nak memasak makanan ringkas........huhuhu

Hari ni aku tak nak cakap banyak.....sebab mata dah ngantuk nih.... internet pun slow...nak review blog pun dah macam sangat susah dah. Entri ni just nak share entri dari seorang blogger ni.... Menarik info nyer....Ini petikan dier....


Menurut pakar pemakanan dari Program Dietetik, Universiti Sains Malaysia (USM), Shariza Abd. Razak, apa sahaja makanan yang diambil secara tidak terkawal ditambah gaya hidup yang tidak sihat pasti mendatangkan risiko penyakit kepada individu terbabit.
Beliau menasihatkan pengguna supaya mengambil tidak lebih daripada tiga biji telur ayam seminggu.
“Bagi mereka yang tidak menghidap penyakit seperti tekanan darah tinggi dan hiperlipidemia atau penyakit kardiovaskular, mereka tidak perlu mengikut had yang disarankan, cukup dengan mengambil makanan seimbang.
“Malah kajian terbaru mengatakan pengambilan telur bagi individu normal membantu mengimbangkan kandungan kolesterol dalam badan,” ulasnya.
Telur juga mengandungi kesemua asid amino yang diperlukan oleh badan selain vitamin A, B12, D, asid folik, kolina dan kalsium.
Ia juga mengandungi asid lemak omega 3 yang membantu meningkatkan kandungan kolesterol baik dan mengurangkan risiko sakit jantung.
Berminat.....klik SINI

2 comments: