Friday, April 29, 2011

Kelogikan Kecepatan Solat

Aku tertarik biler tengok video orang solat dengan kecepatan halaju maksima seperti yang ditempek di blog INI. Aku tertarik jugak la.... sebab dier ni kalau masuk kelas fardhu ain sekolah darjah tiga...memang kene rotan nih! Sebab banyak yang tak boleh dicontohi oleh budak-budak tu.....

Sebelum tu nak tanya la kan....korang boleh baca surah Al-fatihah secara betul nahu dan makhrajnyer.... berapa lama? 30 saat? 20 saat? Secara jujurnya....aku paling cepat boleh baca dalam 15 saat.... Ingat.....bace dengan betul nahu dan makhraj nya tau.... Bukan pakai hentam! Aku pun tak tau betul ke tak bacaan aku tuh.....tapi sekurang-kurangnya kita cuba yang terbaik okeh. 

Dalam 15 saat kan.... katelah solat zohor... ade empat rakaat.... 15 saat darab 4... dah dapat seminit.... Bacaan lain lagi.....rukuk....sujud....tahiyyat akhir... paling cepat aku rasa dalam 4 atau 5 minit kan? Tahiyyat awal tertinggal? Takper.....tak wajib... bacaan ruku' dan sujud? Tak wajib.... bacaan duduk antara dua sujud? Pun tak wajib... skip sumer.... tu pun dapat berapa minit? Ce kire.....ce kire...

Skip sumer pun tak dapat seminit bai.... Jadi macam maner la sesetengah orang dapat buat seminit solat nih... aku tak faham betoi la...  Ingat....dalam satu-satu rukun...ada toma'ninah nyer....walaupun bacaan dalam rukuk...dalam sujud tu tak wajib... tapi tetap kene berhenti sekejap untuk memenuhi rukun... aku bukannya ustaz...tapi sekadar bagitau asas dalam solat... Takkan bagitau asas pun dah kene cop ustaz kot.... Ni sepatutnya sumer orang islam yang dah baligh tau! Sape yang tak tau....kene ambik tau!!

Kalau kene toma'ninah....paling busuk pun kene hold kedudukan tu dalam dua saat... tu pun tak bace langsung.... duduk antara dua sujud pun kene hold dua saat... Sebab tu disunatkan baca bacaan di kedudukan tu tiga kali...sebab nak cukupkan toma'ninah. Aku rasa la kan...paling cepat pun orang tu boleh buat 3 minit kot... Tu pun dah skip semua yang sunat... Tapi............korang yakin ker solat tu diterima? Cukup ke pelaburan nak tempah syurga tu dengan buat yang wajib jer? Dah la "berhutang" banyak.... tak nak bayar lebih la pulak kan... Muflis baru tau....:)

Kenapa perlu cepatkan solat....padahal solat yang biasa pun baru 5 minit..... Lima solat baru dalam 25 minit sehari.... Nak buat solat sunat? Jangan harap la kalau dah skip sunat dalam solat.... Sikit nyer mase korang bagi balik kepada Pencipta korang.... Tu pun nak kurangkan lagi ker? Haiya.... Apa salahnya buat slow-slow.... ala...beza seminit dua je pun... takde beza pun... kan? kan?

7 comments:

mynameismy said...

btol tuh.
bace laju tajuid lari.. maksud pun lari..
My dulu menanges2 abah ajar tajuid mengaji btul2 smpai fasih.. rugi la bace tunggang langgang.. grrr mrh tul org solat laju2 nih!

amirah syahida said...
This comment has been removed by the author.
amirah syahida said...

sangat la suka post neh :)
ade mesej yg di sampaikan..

Fatma Diyana MB. said...

depan laptop berjam-jam tak apa pula kann. * terkena batang hidung sendiri. -__-"

dwaty said...

betul tu... cerita pasal solat ni... kalau rajin jengukla entri terkini pasal solat... sekadar tuk share sesama muslim...

Inche Vampire said...

walawei.. dulu aku pernah tgk sorg p.cik tu solat 5 rakaat.. haha..

syahnabil said...

Solat Ibadah Utama Ummat Islam...Jadi Dah tentu Syaitan pun paling fokus tang tu supaya setiap saat kita leka..jadi sapa dapat lawan ngan setan maka barulah dia dapat khusyuk solat...Wallahua'lam..

Ping your blog