Wednesday, April 13, 2011

Petua Nak Study Giler-giler....

Nasib baik tak jem tadi.... baru pulang dari Wisma Mirama... Kalau tak....lambat lagi la aku nak update blog nih....Ermmm.... Sekarang ni dah nak masuk minggu exam di universiti....Sebagai seorang yang selalu berkecimpung dalam bidang akademik ni kan... maka aku dengan rela hati dan berbesar hati nak share dengan korang macam mane nak menghadapi exam dengan jayanya... Ni bukan entri khas untuk pelajar-pelajar je tau....... Ni untuk semua.... sebab yang dah lepas....kene tau jugak...untuk korang bagitau kat anak buah....anak sedara ker.... anak-anak nanti ker... Jadi kira entri umum jugak nih.... 



Perkara pertama yang boleh dibuat.... "Don't Study Hard!!!! But Study Smart...." Ni yang selalu payah nak folo kan.... kalau setakat tekan butang folo macam dalam blog ni senang je kan.... he he he. Ni nak jadikan rutin harian nih... Korang kena pandai mengatur masa.... Dan istiqamah.....Masa belajar dalam sehari tak perlu lama... 3 jam sehari pun dah cukup....dengan syarat..... fokus sepenuhnya selama 3 jam tu...:)

Okeh..... aku tau ramai yang memang suka study last minute.... Itu memang adat dan kegemaran pelajar dekat Malaysia nih....kecuali Chinese! Ni realiti nih... jarang yang study smart.....sumer terikut-ikut study hard. Tapi study hard hanya untuk beberapa hari terakhir sebelum exam...kan? Sebelum tu...... main game.... keluar enjoy......habiskan duit PTPTN atau JPA....he  he he... Ni kira petua untuk yang study last minute la....

Aku pernah lalui zaman khufarat (Bak kata Jozan) tu...ha ha ha. Tapi aku ada cara tersendiri walaupun aku ni dalam kategori malas dan susah nak melekat lama di meja study..... Aku ni suka bersukan dan minat pasal sukan...Masa belajar dulu... pagi kalau takde kelas...main game PES...game pasal bola....petang aku jogging atau main sukan outdoor....malam main futsal... Awal pagi pegi lepak kedai mamak tengok bola... standard life bagi budak universiti kan? Tapi aku ada cara tersendiri nak study sehingga dapat la pointer yang agak menarik.... Nak tau...tanya si Ujang gemok.... :)


Petua-petuanya.......tunggu next entri ek.... ada keje dekat fakulti jap.... Tetiba ada call dari Ketua Jabatan aku.... Nanti dah setel aku bagi petuanya.... Stay tune ok....;)

P/S: Tengah cari keja part time....

6 comments:

qucachahir said...

tak saba nak tau petua nye nie.. ;)

Natasha Farina Arifin said...

dah baca & teliti petua nya bagus. tapi bila jadi isteri & student dlm masa yg sama fuyoo..mmg lencun ketiak nak ngejor segala mak neneks...nak study pon xsempat nih....uwa. exam nye mgu depan saja...

GincoMerahJambu said...

mmg perlukan petua sekarng ini..tak sabar2

Isteri Yang Comel said...

uiks sambungan fulak

xiraburkhan said...

"Tapi aku ada cara tersendiri nak study sehingga dapat la pointer yang agak menarik." <<---- yeah!sila update laju2! haha.

ps: http://www.yourparttime.com/ <--if nak kerja part-time boleh try register dekat sini. insyaAllah dapat :) all the best!
pss: update!update!haha

aienz nawawi said...

huhu . ta saba nak tgu petua ny

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785