Wednesday, April 20, 2011

Isu Panas - Blogger Bergaduh???

Ermm...baru je balik meeting...bace blog-blog....nampak ada satu adegan tikam menikam.... aku bace jer...tak cepat melenting....bace punyer baca.... nampak sangat ini kerana satu benda... satu perkara yang buat semua orang susah nak bersatu..... Fitnah melulu tanpa usul periksa.

Sori la yer....aku ni jenis yang mendengar semua pihak dulu....yang sorang ni buat entri nak pangkah giler-giler....yang sorang ni just nak fun.....tapi makin lama makin teruk dah jadinyer.... aku tak nak sokong mana-mana pihak. tapi kan....aku just nak tanya satu benda bagi sesape yang bace entri nih... Dalam Islam la kan.....bagaimana nak meletakkan kesalahan kepada seseorang? Adakah dengan memfitnah tanpa melihat sendiri keadaan itu? Ada saksi ker tak? Macam mana caranya..?

Sebelum menuduh bukan-bukan yang boleh mencerminkan sesuatu... baik ditanya elok-elok keadaan sebenar.... macam dekat gathering apa-apa... aku sangat terkejut dengan seorang blogger tu.... dia banyak mengomen benda...tapi tak penah join sekali... apa ke jadahnya?? Aku join gathering tu...aku tau apa yang berlaku.....dan aku perhatikan semuanya..... takde unsur-unsur mengaibkan dan boleh menjatuhkan agama Islam langsung.... Tapi yang dicanang-canangkan.....sangat berbeza... sangat la tak elok perbuatan dier...

Pasal suami isteri..... mesti diingatkan.... rumah tangga seseorang kita tak boleh campur.... unless kita tau perkara sebenar yang berlaku dalam keluarga tersebut. Segala apa yang kita nak cakap, kalau tak tau hujung pangkal...akan boleh memburukkan lagi keadaan atau boleh jadi pencetus perbalahan....hati-hati sedara.... Walaupun dengan satu entri....kalau ia jadi pencetus porak peranda keluarga seseorang.... dosa engkau akan dikira sejak sampai la ia setel....kalau tak setel...free-free la dapat dosa besar...siap ada bonus dosa lagi. Tanggung la sorang-sorang... Dosa ko takkan diampun selagi ko tak mintak ampun dengan orang tu sendiri...Ingat...dosa tu dosa korang dengan manusia dan Tuhan....Dengan tuhan boleh mintak ampun lepas solat.....dengan manusia?? Fikir-fikir la.....

Perkara ni jadi isu sebab ada yang jeles....jeles dengan blogger tu yang cepat naik nama.... ada jugak jeles sebab tak dapat join gathering tu sendiri...jangan la macam ni. Macam mana nak bersatu semua blogger kalau ada lagi sifat dengki mendengki macam ni.... Entri bukan main kononnya menegakkan syiar islam...tapi kalau hati tu tak ikhlas...sekadar nak naikkan traffic....itu ler jadinyer.... Aku tak kate sape-sape...tapi begitulah seakan-akan nya yang berlaku sekarang. Ada gathering jer.... mesti nak hentam.... apa masalah dengan gathering?

Aku cintakan agamaku...cintakan Islam... bagi aku...gathering seperti yang haritu sangat bermakna dan tak melanggar langsung hukum hakam Islam... sebab agendanya hanyalah merapatkan silaturrahim dan berkongsi ilmu... pasal solat tak solat.... itu terletak pada individu..... isu rumah tangga....terletak pada individu.... isu lain yang tak berkaitan...juga pada individu... jadi jangan la menghentam sesuka hati...

Dalam Islam.... jangan sesekali korang aibkan seseorang itu walaupun ianya benar.... Seelok-eloknya jangan diaibkan seseorang.... Cuma boleh dinasihat dan ditegur jika betul dia buat kesalahan...dan cara nak menegur bukannya secara umum...semua orang tau....tegur secara persendirian....  orang lain tak tau..... tu baru betul...

Bagi aku, sudah-sudahla perkara ni....jangan diperbesarkan lagi..... Kepada yang terlibat... aku rasa pembaca sekarang semuanya sudah ada intelektual tersendiri....mereka tak tertipu dengan agenda-agenda yang sengaja diadakan. Aku secara ikhlas.... cuba berfikir kembali sape salah sape betul...tapi bukan aku yang layak mengadili.....hanya Allah sahaja yang tahu. Aku harap semuanya kembali seperti sedia kala.....ingat...kita semua satu agama....satu perjuangan yang sama....jangan la kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Disebabkan perkara kecik tu...dah heboh satu komuniti blogger.....cukup-cukup la menghentam....sekarang masanya kita nak mengangkat satu sama lain....biar sama untung....

23 comments:

neni izazi said...

saya sokong suami yang setia....:-)

whitelover said...

haha..dan2 je :)

kesilapan teknikal dlm penulisan

mcm ni lah said...

perkara mcm ni antara diaorang jer,. kite dari pihak luar hanya jadi pemerhati jer,. kalau boleh jangan masuk campur,.

Ujang9897 said...

yang pengomen tu ayat budak2.. dan jenis tak bergaul org kot...

waN Mohd Salim said...

almaklum ... terpancing emosi ar tu abe

y u y u Z u l a i k h a said...

apesal tak datang sendiri gathering tu? tah pape.

nak kritik orang sebab perangai jenis tak puas hati dengan orang kot.

putERi-kAtEk said...

hehehee...

haah la...kita sama..

tok esah said...

hahaks!! mujur i tak kahwen lagi kan..

harap salah faham je berlaku.. chill!!

HaTi said...

byk cbrn dlm pkwinan snanye.. huhu.. tp ak blum ad pnglmn.. hahaha

luqman zakaria said...

ai single..tade orang nak cakap pape..yeayyy!!

arepnakbebel: mak!! anak mak masuk youtube!!

aliarosli said...

harap cepat berbaik

janganlah gaduh-gaduh

harap juga semuanya salah faham

Adibah Ishak said...

kadang2 segeram semarah mcm mana pun..benda tu lebih baik kita diam, tak perlu besar2 kan kembali kpd siapa kita semua? manusia biase jee.. ko, aku,n korang semua pernah buat silap..sudah2 la tuuuu..

Dim Benihana said...

macam2 la kan...

♥ Mrs.Eady ♥ said...

sb tu biase saya jadi silient reader je...sb takut nk komen sb takut di salah erti..

Budak Botak said...

Kdg2 benda kecik ja, publisiti tu yang besar, he3...

Entry terbaru Amaran-amaran Lawak Dan Lucah Kat Nintendo 3DS... (",)

dwaty said...

ni kira dah dalah guna blog....

Rahmad said...

yep setuju sangat2..
mengangkat antara satu sama lain..

bukannya menghentam antara satu sama yg lain..

harap2 perkara ni dapat di setelkan segera..

risa said...

sangat suke baca..penjelasan yg sangat bagus...kalau kite mengamalkan cara hidup islam mudah je kan...fikir dengan waras..jumpa di temoat terbuka tak salah rasanya..dan perjumpaan tu buka membawa ke malam dan terus tak balik rumah mabuk2 dan sbgnye..hehehe

diana said...

tukang tengok je..:p

mujahid said...

apsal dy x tau pasal gadu2 nie ek?? ekekkekekeke...
jarang membblogwalking agk nya.. tuh yg kurang tahu.. hehehehe

peace.. HEHE

cik pulau said...

err..pasal apa ni??
nape tak tau pape pun..
errr...
betapa ketinggalan bot datang ke sini.. huhu

Huszaini said...

good entri bro!

::Mastura Zakaria:: said...

dengki ni kalau cakap, xkan habis...sebab dah rasa mcm bagus kot....takkan pasal gathering pun nak jadi isu..macam tahap tak matang ja...