Friday, April 15, 2011

Follower Sikit.... Traffic Banyak??

Tadi ada orang tanya dekat komen entri INI... macam-macam la pasal follower dan traffic. Maka aku cuba la jawab dengan ilmu aku yang sedikit nih.... Sebenarnya follower banyak pun tak semesti korang akan dapat traffic sebanyak follower.... Dan follower sikit tu ada yang dapat banyak traffic nyer... macam mane tu...

Mula-mula aku nka komen pasal follower sikit tapi traffic banyak.... Depa ni kadang-kadang ada taktik tersendiri.. Ada yang gune SEO.... ada yang ramai silent reader... sebab mungkin blog dier tu ramai member yang takde blog....Just folo ikut emel jer... Guna RSS.. Ada jugak yang guna taktikal lain...tapi yang gune gitu tak menunjukkan kepuasan sebenar dalam berblogging. Tu bagi aku la.....

Bagi aku.... dapatkan traffic secara usaha sendiri seperti create kan entri yang memberi impak faktor yang tinggi.... Atau cara penulisan yang disukai ramai.... atau kecantikan gambar-gambar yang korang snap.... Usaha dari pemikiran dan kesungguhan. Itu yang dialami sesetengah blogger sebelum popular seperti bro Ben. Aku mencontohi dier... sebab tu aku mengambil jalan usaha sendiri seperti ni.... Tapi percayalah.... ada asam garam nyer... Nanti aku ceritakan dalam entri lain...:)

Bagi follower banyak...kadang-kadang tak banyak jugak traffic dier... Tu sebab kebanyakan yang tak setia... maksud aku dier folo tu mungkin korang folo dulu....atau sekadar nak join GA... macam-macam la kan. Tapi tak semua akan jadi pembaca setia. Yang ni cabaran kita... Cuba tarik yang tak setia ni menjadi setia.... Caranya......kreativiti korang. Buatla sesuatu supaya mereka tertarik...Biar mereka rasa blog korang ni berbaloi untuk selalu di baca.....:)

Dalam follower aku pun macam tu jugak...tak semua akan baca entri aku nih... Tapi itu yang menjadi cabaran sebagai seorang blogger..... Berusaha!! :)

10 comments:

mOoN said...

ganbate!! ^^

Jejaka Terhangat said...

yerp..nice points..critical thinking..kita selitkan kat entri utk pembaca berfikir bersama kita..=)

simanis said...

terima kasih sebab review blog saya yg cuma 86 followers...

Nancy Poh said...

yes..betul tu..kalau nak tarik pembaca kena buat entri yang best, berinformasi, dan berguna..yg lawak pun org suka baca juga..gua pun suka folo blog org lain utk tambahkan bahan bacaan kat google reader tu..dari sana lah semua entri bergabung, cuma pilih je mana yg menarik hati..anyway, happy blogging and gambateh!

mcm ni lah said...

aku sdiri ade page kat facebook, ade 2 - 3 group kat facebook tu,. aku beriklan kat situ jer,. follower aku tak ramai pun,. tapi yg dari fb ni ramai juge

Adahunny said...

yup betul.. saya setuju..jangan kejar follower sgt. sebab ramai follower tak tentu lagi trafik kita tinggi. Saya baru je jumpa cara mudah untuk tingkatkan trafik. Dari 50 UV je sehari dah naik jadi 200 UV. nak tau caranya jom tengok kat blog saya. It worth trying. sangat berbaloi.

jom----> http://adahunny.blogspot.com/2011/04/tip-naikkan-trafik-blog-cara-adahunny.html

nur amalina athman said...

<-- follow jerr semua blog..then..bila tngok kt dashboard tue ada cerita yg best2..baru klik..hee..:)

tiQz said...

nice! thumbs up!

airmataibu said...

nk polow...nak polow... nice header!!! gempak giler... bila lah nk dpt header mcm ni...

JAMALUDDIN ABU BAKAR said...

terbaik..Jamal pun x kejar followers sgt..yang penting ramai visitors datang baca post kita kan..

Follower blog Jamal x smpai 100 org pun..maybe sebab baru berusia 4 bulan kot..tapi UV sehari ade la dalam 400-500 orang..yang penting cara kena betul untuk tarik visitor dtg baca blog kita kan..

nie hadiah untuk korang yg register ngan NUFFNANG..

15 CARA NAK DAPATKAN BUFFERED EARNINGS DARI NUFFNANG

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785