Friday, May 6, 2011

Hikayat Kedai Kopi - Solat Jumaat

Pak Samad takde lagi...yang ada Mak Minah jer....sedang buat kopi untuk pelanggannya... ramai jugak la pelanggan hari ni....maklum lah..hari Jumaat... sumer lepak kat kedai kopi selepas balik dari masjid.... Minum-minum selepas solat Jumaat... Dalam ramai-ramai tu....ada la tiga orang anak muda sedang berborak..... Jom jom kita dengar atau baca apa yang depa tengah borak tuh.....

Shah: Ai Mamat.... baru nampak muka nampak...baru balik masjid ker....baru bangun tidoq?

Mamat: Ko jangaaan.....aku ni siap duk saf depan tau..... belakang imam masjid lagi... Siap melekat bau wangi tok imam lagi...


Shah: Amboi....tu bukan bau wangian mat.....tu bau kentut tok imam... Bau petai jer nih...


Mamat: Maner ader la... ko ni...bau peti dengan bau minyak wangi cap BOSS pun tak tau ker.... Ko tu...tuduh-tuduh aku....ko pegi bertaubat tak tadi?

Shah: Aku.......heh......ko tak payah tanyer la... paling awal pegi masjid.... tok bilal baru duk ketuk mic nak azan...aku dah terconggok kat saf depan sekali tau.....


Mamat: Giler awal.....ko buat apa? Berzikir ker.....ke ngaji Quran? Setau aku....ko ni muqaddam pun tak lepas lagi....hahaha

Shah: Amboi hancing nyer mulut.... aku duk online facebook jer...kat masjid UPM ni ada wi-fi ...hahaha.

Mamat: Hahahaha.....Siot jer....

Kassim: Assalamualaikum....Shah...Mamat...awal sampai...Bukan ker solat baru habis ker?

Shah: Waalaikumussalam... Eh.....kitorang solat masjid lain la Kassim....ko solat masjid maner?

Kassim: Masjid UPM ler.... aku ni pun kire dah cepat kuar... sebab lapor.... tu aku pelik tu...korang siap dah order air nih...

Mamat: Baru jer la...cuma kitorang dah order advance dengan Mak Minah tu...

Mak Minah: Hah...iyer la tu... Cakap je ler korang tu dah terlambat.... ader ker orang dah nak solat baru gerak dari rumah....Banyak la awal pegi masjid...

Shah: He he he.....ala....Mak Minah ni... baru sekali.... tu pun sebab terlajak tido... selalu awal...kan Mamat kan...

Mamat: He he he..... ermmm....he  he  he


Moral: Pegi la awal oit...Dengar la khutbah dulu... jangan tidoq!

P/S: Pssst...Segmen Terbaru aku weh..... Wacana Pengenalan Blogger Bersama Bro Wacana sedang berjalan....Jomm join reramai di SINI

4 comments:

wanda arry said...

solat2..sapa x g haa??

BHAIHAQI COOL said...

hahahahaa , slalu org dtg time 1.30 , dtg , trus solat .. hahaha..dunia2.

asmaqhusna said...

ape daa..ustazah sy cakap dulu, klu dtg lepas khutbah, malaikat dah takde kat pintu masjid...so, xde la pahala dengar khutbah tu kan....

emeera asnary said...

nmpak bebeno mnipu nyee` *haha*

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785