Sunday, April 3, 2011

Apa Ada Pada Blog??

Blog...... salah satu cara baru orang kebanyakan macam aku ni nak share maklumat atau ape-ape dengan orang lain. Tapi apa yang boleh dibuat dengan blog? Blog ni banyak manfaatnya jika pandai diteroka kelebihannya...

Blog Boleh Menjadi Medan Persahabatan
Dalam dunia blog.... mencari kawan baru adalah suatu perkara yang sangat logik dan bagus... Ramai yang telah alami kelebihan ni... mula-mula...komen-komen jer..pastu lama-lama jadi kawan... Walaupun kawan secara dunia blogging...tetapi boleh menjadi kawan realiti jika betul-betul ikhlas.....

Blog Menjadi Medan Percintaan
Cinta antara blogger dulu pernah timbul dan popular kejap.... Ni sebab ada yang bercinta antara blogger dan dijadikan topik entri dalam kebanyakan blog suatu masa dulu. Tak salah...sebab ni juger salah satu kelebihan... Entri puler penuh dengan bunga-bunga percintaan...he he he.

Blog Menjadi Medan Kongsi Ilmu
Aku rasa....blog macam ni paling untung bagi blogger tersebut.. Ni kerana....korang telah meninggalkan ilmu di blog...yang akan dikongsi ramai orang....Korang telah melabur saham sebenarnya.... setiap detik orang tu guna ilmu kita...kita dapat habuan... kalau ilmu tu ilmu yang baik...dapat pahala... kalau ilmu yang tak elok... kita dapat dosa.... So, melabur la dengan sewajarnya....atau melabur di ASB..hehehe

Blog Menjadi Medan Informasi Terkini
Ni bagus jugak.... dari duk tido jer....atau tengok drama dari siang ke malam.... baik tulis entri yang berkisarkan informasi... ni jugak termasuk dalam ilmu sebenarnya. Informasi yang menarik juga boleh menaikkan trafik korang...Kalau tak percaya...try ler nanti...:)

Blog Menjadi Medan Memori Silam
Ada yang memang suka tulis diari kehidupan... tapi sekarang tak main dah buku-buku nih.... gune blog la kan... Lagi senang..tulis diari sambil dapat kecing-kecing....bukan kencing!! tapi kecing-kecing....he he.. Letak gambar-gambar kenangan....citer silam...menarik juge dikongsi...:)

Blog Menjadi Medan Dakwah
Ni pun ramai yang buat.... ada yang serius..ada yang santai..macam aku nih..he he. Tapi kekadang terserius jugak...sebab kekadang tengok mood....ataupun topik tu sendiri. Ni lebih kurang ilmu la jugak.. tapi kepada keagamaan..... ni bagus untuk pelaburan korang ke syurga... Hehehe...

Apa-apa pun...terserah kat korang.. tapi bagi aku...biarla blog kita tu nanti berguna untuk kita dan orang lain bukan saje dapat populariti dan kecing-kecing....tapi sebagai amanah saham kita untuk ke akhirat nanti.... Jangan la fikirkan dunia semata-mata.

Ada yang kata nak blog femes...kene cakap lucah....kene mengarut...berinformasi takkan popular... berdakwah takkan jadi popular...tak nak buat sebab tak jadi popular..... Ermmm.... tu sumer tengok atas tujuan sebanr korang berblog...... minat berblog? atau sekadar nak popular? atau sebagai pendapatan sampingan? atau mencari kawan? atau nak kongsi maklumat di dada.... Tepuk dada tanya hati korang...:)

Populariti semata-mata adalah bahaya jika iman takde di dada. Yang pakai tudung..tetibe tak pakai tudung... yang tak minum jadi minum hari-hari.... yang jaga solat...jadi solat raya je wajib pegi....tu pun sebab ada kameraman amik gambar......he he he. Harap yang membaca ni tak jadi gitu okeh!

Biar blog kita sebagai amanah saham kita....mendapat populariti untuk senang sebarkan maklumat..bukan nak bermegah-megah..... Betul tak Bro Ben? :)

5 comments:

mcm ni lah said...

Blog Menjadi Medan Kongsi Ilmu
Aku rasa....blog macam ni paling untung bagi blogger tersebut.. Ni kerana....korang telah meninggalkan ilmu di blog...yang akan dikongsi ramai orang....Korang telah melabur saham sebenarnya.... setiap detik orang tu guna ilmu kita...kita dapat habuan... kalau ilmu tu ilmu yang baik...dapat pahala... kalau ilmu yang tak elok... kita dapat dosa.... So, melabur la dengan sewajarnya....atau melabur di ASB..hehehe

Blog Menjadi Medan Informasi Terkini
Ni bagus jugak.... dari duk tido jer....atau tengok drama dari siang ke malam.... baik tulis entri yang berkisarkan informasi... ni jugak termasuk dalam ilmu sebenarnya. Informasi yang menarik juga boleh menaikkan trafik korang...Kalau tak percaya...try ler nanti...:)

saya suka nota2 diatas tu dan sangat2 setuju :)

Hafriz Mohamad said...

blog adalah tmpt utk luahkan prasaan...huhu.. hihi

Noriz said...

blog ni sya anggap mcm diari kehidupan secara live..hehe, leh tulis apa saje psl hidup dan satu hari nanti baca balik dan jadi memori untuk anak-anak...

eh, sya follower awk yg ke 1441 la...cantik kan no tu?

THE LEKAT LEKIT STORY said...

totally setuju!

Citarasa Rinduan said...

salam ziarah..
terima kasih kerana follow blog citarasa rinduan...
ayu sangat2 setuju dgn entry kamu..
bagi ayu pula sesungguhnya berblog menjadikan badan yang penat terasa hilang letihnya