Saturday, April 2, 2011

Vlog: Kenangan Aku Sebagai Tukang Karut

Malam ni.... aku ingin kongsikan dengan korang tentang kisah silam aku... kisah silam sebagai tukang karut dikir barat upm...:) Sesiapa yang memang duk UPM... dan memang selalu tengok pertandingan interkolej dikir barat ni...atau lebih dikenali sebagai SIDRAT... Sah korang pernah tengok aku..:D

SIDRAT ni singkatan bagi Senandung Irama Dikir Barat. Pertandingan interkolej ni memang sangat popular pada zaman aku belajar di UPM nih.... Dari first year....sampai la ke final year.... dan jugak masa aku dah grad setahun.... Tapi lepas tu hilang lenyap.... Aku pun tak faham kenapa boleh hilang gitu. Dengar citer...akan diadakan kembali semester depan...harap ianya menjadi kenyataan..:)

Aku dulu bermula sebagai tukang tepuk jer iaitu awak-awak.... Pastu masuk tahun kedua...dah upgrade jadi tukang karut..he he. Sampai la aku grad...jadi tukang karut yang selalu disebut member aku sebagai tukang carut..ha ha ha. Aku masih mengharapkan budaya kita dijaga rapi dan disuburkan kembali... Aku takut segala budaya kita lenyap ditelan budaya barat yang main ganas sekarang.... Sebelum tu..layan la vide tu di...


SINI

P/S: Aku juger merangkap jurulatih masa ni.... :D

4 comments:

senyumSOYA said...

huhuhu..dak UPM gak..
SIDRAT..pernah tengok banner dia tapi x brani p sebab wt kat fak engine...hehehe

kat skolah dulu join dikir barat gak~ wuuu~~

Farhana Jafri said...

waa~~ sdapny suara.. hehehe.. hbat la korang smpai dpat 3 anugerah.. btul2 skrg dh xrmai dax mlayu yg join acara2 mcm ni.. sdih btul~

jemput singgah ANASAURUS :)

Chegu Zubir said...

dikir barat budaya kita perlu diwarisi dan dijaga moga tak tenggelam dek arus pembangunan

jom baca nih
Perkara Yang Kadang-Kadang Kita Perasan/Tak Perasan
Renungkan Sedalam-Dalamnya- "Jodoh"

cik najihah said...

halu..budak upm jugak..
banyak sangat nye aktiviti interkolej..
waa kire dah pro la ni dengan dikir barat ye..follow sini :)

Ping your blog