Sunday, May 1, 2011

Blogwalking Perlahan Adalah Lebih Baik

Blogwalking perlahan sebenarnya jauh lebih baik..... hmm... kenapa pulak yer? Apa lagi la si PW ni nak mengarut kan....ha ha ha. Sabar la yer....nanti aku bagi la pendapat aku.... sebelum tu nak suapkan roti bakar bersalut coklat dan kaya ke dalam mulut selepas dicicah ke dalam air milo panas.....Pergh! Rezeki Tuhan...Alhamdulillah.....Opss....Luper.....Bismillahirrahmanirrahim.... nyum nyum....

Wokeh.....sambung.... Kenapa BW (Blogwalking la tu) perlahan ni bagus..... Aku bukannya maksudkan korang klik selow-selow.... taip selow-selow......tu slow motion! Yang aku maksudkan....biler dah terjah maner-maner blog... cuba bace dulu entri paling latest.... Sambil-sambil tu drop la jejak  dekat shoutbox.... Kalau bace tu rase macam menarik.... dan dah faham maksud si empunya blog tu.....drop la komen pulak.... Komen tu kene ada adab-adab dier... Jangan cepat nak sembur pulak....lagi-lagi topik panas..... Tangan tu dah gigil dah tak tahan nak drop kan komen panasss...

Tinggalkan komen yang lebih kepada positif....atau pendapat...atau gurauan.... Jangan ada yang bersifat irihati...dengki....riak....takkabur... cemburu typo (lain versi cemburu buta sebab blogger tak buta kot)..ha ha. Kalau suka akan blog tu...boleh try baca previous entri.... menarik jugak.....folo la..... Pastu....kalau dah tau blog ni menarik..... boleh la letak di bloglist....sebab nanti boleh terus baca entri baru kan...kan...

Pastu begitula seterusnya ke blog lain... nampak leceh kan? Tapi itu ler blogwalking sebenar.... Menjelajah ke blog lain sambil mencari ilmu.... Kalau blog tu bagi entri info....korang dapat info....kalau yang jenis bagi lawak...korang dapat bergelak ketawa... Bukannya bukak blog...drop komen yang dah di copy paste...kemudian pangkah.... Tapi jangan la risau....aku biler dah penat tu....buat gitu jugak...he he he. Tapi sebenarnya tak elok....:)

Cuma nak bagitau itu ler cara sebenar... barula blog yang difolo benar-benar kita folo.... kan? Satu lagi.... jangan la ada antara korang yang folo blog tu...kemudian suruh folo balik.... pastu blogger tadi folo la korang... duduk dua tiga minggu....korang unfolo balik....Giler keji..... Jangan la buat gitu.... Tu termasuk dalam golongan menipu tau... 

22 comments:

.........cP~ said...

salam.

noted. baik cekgu!

Adibah Ishak said...

memang selama nie aku buat macam nie pun..hehe!

Bagi aku, kalau nak follow biar lah betul2..nie setakat nak tambah follower tapi sbnar tak peduli pun entri ape..baik tak yah..

Abang Long said...

Salam...setuju! Lagi elok kalau baca semua entry yang ada dlm blog tu dan jgn tinggal satu pun pastu tulis komen bagi setiap entry..senang2 nanti dapatlah award dari empunya blog coz jd blogger yg paling bnyk tulis komen...hehehe

::Mastura Zakaria:: said...

baik cikgu....

azlanmatt said...

betul tuh cikgu.. sy pn mcm tu jgk.. mencari n3 yg padat ngan ilmu.. wlupn sy xramai 4llower,tp brpuas hati ngan n3 diorang..

senyumSOYA said...

cikgu2~ hihihi.. x sempt nk bw.. exam2~ ni pun bkak sbb ketensenan...hiuihihi...

perlahan2 dayung sampan...lalalal~~

Lutfi Lokman a.k.a kamitaken said...

terima kasih kerana berkongsi tips. laman ini saya dapati dari gengblogger di fesbuk.

sebenarnya yang utama adalah malas dan ingin cepat naik ke atas. itu adalah antara masalah-masalah yang dihadapi oleh ramai blogger pada hari ni.

saya pun ada sikap sebegitu. insya allah akan cuba berubah dan merubah..

anyway, salam perkenalan dari saya di makkah almukarramah.

Jahidih Saili said...

betul tu.blogger sebenarnya mahu follower membaca entri mereka..xbaikla setakat follow tp xbaca pun.

mOhD hAfiz said...

komen macam saya

www.fierapirot.bolgspot.com said...

haaa..kantoii penah buat..hehhee..fiera penah tak buat macam tu???tapi betul ckp PW tu kite bacelah entry diorang dul manelah tahu best kan..sebagai adabnye..hehehe.eh ni yang nk wat entry adab-adab blogger ni..hehehe..=)

Nurul syahirah (-_-) said...

betui2... sekarang nie byk yg singgh blog kita and then tulis kat shoutbox.. you follow me.. i will follow you back.. hehe.. statement apakah itu? hehehe

Budak Botak said...

He3, ni Bdk Botak bw cara selow nie...

Entry terbaru Google Meraikan 160 Tahun World's Fair / World Expo... (",)

Rozali said...

Assalamualaikum PW

Slow...., naik/popular dgn sempurna

tak baik menipu
lama2 orang akan tahu juga

terima kasih
atas peringatan tu..

SELAMAT HARI PEKERJA

Wassalam

mcm ni lah said...

camne care eh nak unfollow blog org ? ermmmmm

mcm ni lah said...

camne care eh nak unfollow blog org ? ermmmmm

AkuMuzikFilem said...

setuju sangat. harap kamu kekalkan momentum ini. btw thanx singgahg walaupun tak komen=)

Srikandi Bonda said...

betul tu.. jgn cepat nk ada follower. Kadang-kadang, orang akan baca info..xsemstinya akn follow. Cuma, ingat.. ilmu itu lebih elok dikongsikan. dapat pahala. walaupun xnampak dgn mata kasar. =)

Ummu Khaulah Hasan said...

saye jalan2 kat blog PW ni, pelan2..
pandu cermat, jiwa selamat..
ingatlah orang yang tersayang ;) hehee~~

betul la kate PW tu.
sape setuju,?
sila angkat tangan macam awok ;)

Areliff said...

erk kalau nak blogwalking tu slalu kalau aq tak banyak sgt la..sbab gune broadband..broadband ade limit kalau pakai streamix ke takpe la hu3

.m y z. said...

pasal i follow u follow me back memang takkan habis.

dapat info lagi harini :D

Fatma Diyana MB. said...

setuju dengan PW. ramai kot orang yang pentingkan follower semata-mata. btw, thanks follow saya. macam tak percaya je. haha. dah laa blog tu entah apa-apa je :D

Scha Aryana said...

yeayy, setuju dengan entri ni.. bukannyer BW semate2 nak carik shoutbox je.. scha pon buat macam ni.. tinggal dulu jejak kat shoutbox.. pastu kalau ade entri best2 yang boleh dikomen kat page tu, tinggal ka komen.. :)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785