Saturday, May 7, 2011

Bukan Salah Dia.... Fahami Konsep Rumahtangga dan Kekeluargaan

Ni kesinambungan dari entri yang INI. Dari apa yang aku cuba sampaikan..... kemahiran diri tu tetap kena dipelajari.... memang agak sukar dan payah kalau nak start belajar benda baru... lagi-lagi tak penah sentuh benda tu.... lagi la susah... Jadi, yang dah tersasul dan tersasar jauh tu.... kenalah tanam diri tu untuk cuba berubah..... Jangan risau.... Ada caranya....

Mula-mula....tanam tekad dalam diri.. .. aku nak cuba.... ala....setakat siang ikan apa la sangat kan.... Apabila dah tanam tekad dalam diri.... Untuk belajar secara cepat.... kene la ada guru nyer..... Okeh.... bagi yang belum kawin... silalah bantu mak anda di dapur....:) Korang tak kesian ker tengok mak korang tersengguk-sengguk sorang-sorang kat dapur.....Korang pulak sedap-sedap je goyang kaki main blog.... tengok tv....main facebook.... Cuba rasa apa yang mak korang rasa di dapur.....Panasnya.... Penatnya....

Penting ke rasa sendiri gitu? Sangat la penting..... sebab dengan merasai sendiri penat lelah nak sediakan makanan.....korang akan lebih menghargai setiap titik makanan yang nak dimakan tu.... Tau macam mana feel duk di dapur.... Penatnya seorang ibu nak sediakan makanan untuk korang.... Macam mana terjadinya ayam yang mentah tu tiba-tiba berada dalam gulai yang kekuningan... Ingat senang-senang campak je ker? Belajar.... rasa....dan hargai......

Sama jugak pasal ikan tu.... sesape yang tak pernah sentuh ikan mentah.....sentuh sekarang! Ha ha ha... ingat sama ker dengan ikan goreng....totally different..... bau dier.... korang kene tau sendiri feel macam maner rasanya menyiang ikan nih..... Apa step-step yang kena buat... Apa yang perlu dibuang....apa yang tak... Ingat beli ikan kat pasar...terus boleh goreng ker? No..No...No..NO! Dari situ.... kalau anak-anak tanya...korang boleh jawab atas dasar pengalaman...Baru la real punyer jawapan....

Bagi yang dah kawin....inilah peranan suami...suami boleh tolong ajarkan....dengan syarat....kalau la dia tau! Ha ha ha.... Kalau dua-dua memang pakar menggoyang kaki....habis la.....ke kedai makan la jawabnya.... Peranan dan sokongan suami amat la penting.... jangan ditambah beban kalau si isteri baru nak belajar semua benda...support dier...bimbing la dier....lama-lama OK la tu...Tah-tah jadi Chef nanti....hihihi

Masih ada ruang nak berubah...takde alasan untuk korang bermalas-malasan nak tambah kemahiran diri....alasan nak belajar? Tak de kene mengena langsung... Korang bukannya belajar 24 jam! Jangan nak membohong.... Alasan alergic di dapur? Time makan pun kat dapur kan...:) Alasan ada orang gaji? Sampai biler nak bergantung harap pada orang gaji? Lemahnya diri tu kalau selalu bergantung hidup dengan kemahiran orang lain.... Giler manja....

So....aku cuma bagi percikan api jer.....yang nak menyala ke tak nak.....nak terbakar ke tak nak....sumer tu atas korang.... Kalau korang rasa korang masih berada di zon selesa....silakan. Tapi jangan menangis atau mengamuk bila keadaan memaksa korang buat sendiri.... Ni la pepatah melayu pernah cakap....SESAL DAHULU PENDAPATAN....SESAL KEMUDIAN TAKDE GUNANYA. Jangan tambah beban hidup kita kerana kita sendiri.... Ikhlas dari Bro Wacana....:)

P/S: Wacana Pengenalan Blogger Bersama Bro Wacana sedang berjalan....Jomm join reramai di SINI

3 comments:

Munna said...

Alhamdulillah...confident dah nak uruskan rumahtangga sendiri nanti....hehe^^

yatie Awang said...

itulah kerja saya hari2, masak untuk suami n anak2

simanis said...

Suami sakit ati tgk ikan saya siang selepas smggu kawin... Oleh itu, dia yg tersebut membantu saya siang ikan utk selama 9 tahun kawin... Saya hanya memasak hehehe...

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785