Saturday, May 7, 2011

Fikir Out of The Box...

Aku semalam ada berborak dengan seorang lecturer.... Pasal pelajar-pelajar sekarang.... Secara kesimpulannya...Ramai yang dah tak kreatif dah...Pandai dalam satu-satu hal...tapi dah hilang kreativiti.... Kalau ikut pengalaman beliau...student dulu lagi kreatif dalam pemikiran....

Apa yang dimaksudkan kreatif kat sini..... Pelbagai.....cara nak menghafal.... cara nak mengingat... cara nak solve sesuatu masalah dalam menjawab soalan.... Jangan cuba masukkan kreativiti meniru okeh! Tu kreatif dari sudut negatif...

Kebanyakan sekarang suka menghafal sebijik sebijik dari buku.... tak nak tukar langsung ayat tu.... Aku perasan....benda ni dah berlaku sejak dari sekolah lagi kan.... memang kita dah terbiase dari sekolah lagi.... So... patut ker dikekalkan cara ni?

Bukan bahasa yang patut jadi persoalan....tapi cara pembelajaran tu sendiri.... Dari cara sekarang....banyak effect dier.... bukan setakat dalam belajar....effect kat blog pun sama! Sumer nak sama... sama dalam meniru kebanyakan otai-otai blogger... Bagi aku.....ambik ilmu dari depa macam maner nak berblogging dengan betul...lepas tu atas kreativiti korang la nak kembangkan blog tu macam maner... Jangan terlalu obses dengan sesuatu imej atau cara blogger femes tuh....Korang takkan ke mana nanti....

Dalam blog nih...kalau korang tau nak manfaat kan.... cuba gunakan blog sebagai satu platform nak cuba fikir sesuatu yang diluar kotak pemikiran....out of the box... Bagi aku... blogger tu akan ada reputasi nak naik lebih tinggi jika ada imej dan identiti tersendiri di blog korang tu.... Cuba fikirkan....:)

P/S: Wacana Pengenalan Blogger Bersama Bro Wacana sedang berjalan....Jomm join reramai di SINI

5 comments:

Budak Botak said...

btol tue, kalo da identiti sendiri mesti bleh naik...

Entry terbaru -> Jangan Cuba2 Meraba Peramugari Hong Kong Airlines... (",)

Belog MTT said...

PW..jom bace...

http://lailyqaisyirah.blogspot.com/2011/05/disebalik-tunang-ditikam-bertubi-tubi.html

A retarded kitty said...

aku tulis sahaja. ada identitike dalam entri aku?

Belog MTT said...

Sila lah sebarkan.. :)

Piah Becok said...

betul. tapi nak jumpa identiti sendiri tu kadang-kadang amik masa. bila da jumpa, baru dapat rentak sebenar diri seseorang tu. yang pasti, plagiat itu salah.




terbaru:
1. MAK, KENAPA ORANG BANYAK BULU????
2. KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN
3. MAKAN ITU SEDAP