Wednesday, May 4, 2011

Kepentingan Wujudnya Impian Hidup

Okeh.....segmen masih berjalan.... lepas habis je segmen ni....aku ada segmen lain....boleh tahan menariknyer....tunggu la habis yang ni dulu yer.... erm... di segmen tu....aku suruh korang pilih...nak kaya ker...nak popular.... kira macam lebih kurang berangan la jap kan.... Tapi sebenarnya berangan tu penting dalam menetapkan impian hidup....

Apa maksud si PW ni ek? Ok....gini..... ingat dulu masa korang kecik-kecik... selalu disuruh menetapkan cita-cita nak jadi apa kan? Ada nak jadi cikgu....nak jadi doktor....nak jadi engineer...macam-macam la....  Seolah-olah dan disuruh berangan jap nak jadi ape kan...kan....Tapi korang nak kerja untuk apa? Nak penuhkan masa terluang je ker.....atau ada something yang menjadi matlamat hidup korang..... 

Yang mana tak keje lagi....yang tengah study....ada matlamatnya yang tersendiri....nak lulus exam....nak dapat pointer tinggi....nak dapat straight A's... tu sumer matlamat.... Matlamat ni datang dari mana? Impian hidup kan? Ade ke nak dapat 4.00 pointer kalau semata-mata dapat pointer jer? Taak..... Ada yang nak dapat 4.00 pointer sebab ia adalah penanda dalam akademik yang korang la yang the best! Lagipun company banyak yang usha kalau dapat pointer tinggi nih....korang juga boleh guna ilmu yang dipelajari tu...Itu matlamat utama.... bukan sekadar angka tu yang dicari....

Jadi...dari mana datangnya matlamat hidup tu? Dari impian....impian datang dari angan-angan....dari kejayaan orang lain...Kejayaan yang asalnya dari angan-angan yang diusahakan supaya menjadi kenyataan... Jadi....bagi aku tak salah berangan...cuma jangan berlebih-lebih macam Mat Jenin. Itu angan-angan kosong....sebab tak diusahakan dan tak dijadikan sebagai impian dan matlamat. 

Okeh....dah panjang la pulak aku membebel.... Nak sambung update kawan-kawan yang dah join segmen nih....  Sape-sape yang nak join lagi....klik SINI 

P/S: Minyak naik lagi oit.....apa nak jadi nih....

6 comments:

アヌム ちゃん~~ said...

tu dia orang 4 flat dah berkata2..hehee :)

... said...

as salam..
wah! nak join!
thanks bro! ;)

Pembawa_Wacana said...

@Anum: mane ade four flet laa..

msredcheesecake said...

Even mat rempit pun ade Impian.kalau xde impian, xde matlamat, jalan mana nak ikut?

Ingaan tuk kite sume, pilihla impian yang berkesudahan baik...

Arif Azmi said...

Impian itu penting.. Kalau takde impian takde arah tuju dalam hidup.. :P

Newest post! Rajin kalau bacalah! ^^,.. Tekan sini nak baca entri terbaru!

harrazdani said...

tertarik ngan ayat last tu..minyak naik lagi....tertinggi dalam sejarah minyak malaysia...RM2.90. esok nak buat entry pasal minyak laaaa....

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785