Tuesday, May 3, 2011

Kisah Cik Gayah - Cerpen Siri 1

Ada satu kisah yang aku penah dengar.... Citer ni memang layan dan sesuai untuk semua pembaca umum.... Harap sudi la bace...aku akan cuba pendekkan sedaya yang mampu....

Citernyer bermula di sebuah perumahan.... Cik Gayah tinggal dengan maknya... Maknya sangat sayangkan Cik Gayah... Tapi satu hari...Cik Gayah bergaduh dengan maknya hanya kerana perkara kecik.... iaitu maknya menegur Cik Gayah pasal boypren..... Sekali Cik Gayah merajuk keluar rumah....Lari dari rumah la kot... Cik Gayah cuba kontek boyprennya....bagitau masalah tu....tapi boypren dier takde la pulak... ade keje katenyer...

Cik Gayah pun merayau-rayau la di bandar...tak tau nak pegi ke mana.... sebelum ni maknya yang tolong buat segala-galanya untuk Cik Gayah.... Sekarang...first time cik Gayah berdikari....baru tau susah payah nak buat sendiri tanpa pertolongan..... Cik Gayah pun dengan tak tau nak buat aper....tahan la bas...pegi jer ke mana bas tu nak pegi... Sekali bas tu berhenti di sebuah perkampungan... Itula duit terakhir nya....

Cik Gayah pun turun la kat kampung tu..... Dia tengok kampung ni sangatla berbeza dengan perumahan dier yang agak mewah... Dalam duk berjalan-jalan tu....Cik Gayah nampak sebuah kedai makan.... Baru teringat yang dia tak makan lagi sejak dari pagi....lapar giler dah ni.....Masa tu dah nak masuk maghrib..... Solat? Dah kate lari dari rumah.... mane nak solat derr...Ok..ok....sambung...

Cik Gayah pun pegi ke kedai makan tu.... kedai tu namanya Warong Wacanaku...milik Pak Samad... Lokasi utama untuk hikayat Kedai Kopi dalam blog Wacanaku....he he he. Dengan kelaparan....Cik Gayah hanya memerhatikan saje menu di kedai tu....Pak Samad, pemilik kedai makan tu dah perasan akan Cik Gayah... Tengah menjilat-jilat bibir yang kering dan menggosok perut yang kosong.....

Pak Samad: Ye dik....nak apa dik?

Cik Gayah: Err.....takpe la pakcik... gua takde duit... gua singgah cuma nak air kosong jer... Tu kalo Pakcik bagi la kan...

Pak Samad: Erm....ok.

Pak Samad pun bagi la air kosong.....Maka minum la Cik Gayah tadi dengan gelojoh..sebab terlalu dahaga... Pak Samad memerhatikan jer... macam syak sesuatu....sebab Cik Gayah ni tak pernah dilihatnyer di kawasan kampung nyer ni.... Sampai petang Cik Gayah duduk je di situ..... Termenung sorang-sorang di bucu kedai...  Pak Samad perasan akan Cik Gayah..... Sambil mengesat meja makannya....Pak Samad bertanya..........

-BERSAMBUNG-

Cerpen ni akan disambung..... Bersabar la yer..... :)

5 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

sedang menunggu sambungannya ....lalalal~

tyka chou said...

ish...cm best je cite ni...cpt2 wat sambungan die ok? :)

Srikandi Bonda said...

best2.. nk baca lagi. ^____^

mcm ni lah said...

ce citer lagi ce citer ce citer

... said...

as salam..
wah! best! suka part Cik Gayah pun pegi ke kedai makan tub.... kedai tu namanya Warong Wacanaku...milik Pak Samad... Lokasi utama untuk hikayat Kedai Kopi dalam blog Wacanaku....he he he.

haha ci gayah spears XD

Ping your blog