Tuesday, May 3, 2011

Kisah Cik Gayah - Cerpen Siri 2

Sambungan dari siri 1 di SINI. Kene bace yang tu dulu.....baru ler tau... Ok....nak habiskan roti bakar sat....sat eh.... Nyum...nyum..... Okeh....dah habis.....boleh sambung...

Pak Samad pun bagi la air kosong.....Maka minum la Cik Gayah tadi dengan gelojoh..sebab terlalu dahaga... Pak Samad memerhatikan jer... macam syak sesuatu....sebab Cik Gayah ni tak pernah dilihatnyer di kawasan kampung nyer ni.... Sampai petang Cik Gayah duduk je di situ..... Termenung sorang-sorang di bucu kedai...  Pak Samad perasan akan Cik Gayah..... Sambil mengesat meja makannya....Pak Samad bertanya..........

Pak Samad: Dik, tengah tunggu orang ker? Kenapa duk kat tepi tu.... Meja banyak kosong nih...duduk la sini...

Cik Gayah: Ermm....takpe la pakcik...Gua duk sini je lah...

Pak Samad: Duk la sini.... meh teman pakcik berborak sat... tengah lengang takde customer nih.. Lagipun pakcik ada nasi goreng cukup untuk dua orang nih...

Cik Gayah: ermm.......


Pak Samad: Mari ler.... sedap nih....Pakcik belanjer...

Cik Gayah pun dengan segan silu duduk di meja makan bersama Pak Samad... dan dengan malu-malu memakan nasik tu... mule-mule je malu...lepas tuu.....laju tahap kete formula 1... maklum ler... seharian tak makan.... Pak Samad tengok je.... Tengah-tengah makan tu....

Cik Gayah: Time kasih la pakcik.... kerana belanje nasik nih... walaupun pakcik tak kenal gua ni kan.... tapi pakcik tetap belanja gua makan nasik ni.....sedap pakcik...

Pak Samad: Ala....nasik sepinggan je..Sape name adik nih... Tak penah pakcik nampak pun adik nih... Bukan dari kampung ni kan?

Cik Gayah: Ermm....tak pakcik... Nama gua Gayah....Nama penuh Siti Nurhaliza...tapi kat umah panggil Gayah jer... Pakcik....time kasih sangat-sangat dengan nasik tadi.... sedap pakcik....

Pak Samad: Uiks..nama betul Siti.....Nurhaliza? Jauh bebenor... Betul-betul ke main-main nih...

Cik Gayah: Betul la pakcik.. Pakcik.... Nak mintak tolong sikit boleh pakcik?

Pak Samad: Ye dik... Kalau pakcik boleh tolong...pakcik tolong la....

Cik Gayah: Gua tak tau nak tido maner malam ni... Boleh tumpang umah pakcik?

Pak Samad: Hah? Umah adik kan ader....kenapa nak tidor umah pakcik? Adik ni lari dari umah ke?

Cik Gayah senyap jer....sambung makan slow-slow... sambil mengenang akan susah-payah selama sehari nih... Dalam duk pikir-pikir tu....mata Cik Gayah dah berkaca.... Pak Samad sedar akan Cik Gayah sedang menangis jauh di sudut hatinyer......

-BERSAMBUNG-

4 comments:

tyka chou said...

oke, ketagih ni!

Srikandi Bonda said...

Gayah a.k.a Siti Nurhaliza. terbaek!

mcm ni lah said...

alaaaaaaaa citer la bagi penuh,. ermmmm

Fatma Diyana MB. said...

haha. guna gua je. best-best. okay, tak sabar nak tunggu sambungan dia :)