Monday, May 2, 2011

Petua Tak Nak Kena Kacau Dalam Facebook

Dalam berfacebook ni kan....ramai yang suka letak gambar dan selalu update status kan.... Ramai antara kita ni nak ramai kawan....kalau boleh nak dapatkan beribu-ribu kawan....Tapi betul ker yang korang add tu kawan? Atau sekadar nak ganggu korang atau nak mengorat? Ni selalu berlaku untuk pempuan....sebab selalunyer kalau dah letak gambar tu...mesti letak yang cantik dan terbaik kan....takde nyer nak letak gambar muka baru bangun tidur dan dipenuhi peta-peta di pipi...hihihi.

Ni kirenyer petua bagi sesape rasa kenapa ramai orang yang aku tak kenal cuba add korang... Petua ni sangat la bagus.....demi menjaga maruah korang dan jugak tak dicop sombong sebab remove add diorang..he he he.

Selalu letak status bertaraf ustazah
Haaa.....ni langkah terbaik.... letak la status yang berunsur hadis ker.... salinan ayat quran ker.... memang baik dan nampak ciri-ciri muslimah.... Memang akan mengurangkan si gatal nak mengaddkan korang... Memang putus terus la niat tu...... Takut di cop ustazah? Setakat hadis-hadis... semua boleh hafal kan? kan? Takkan takleh....lagu-lagu berlambak boleh ingat.....takkan sepotong ayat pendek takleh....

Letak gambar yang sopan a.k.a menutup aurat
Ni memang terbaik.....mengurangkan si gatal dari cuba rapat dengan anda... Jangan la suka letak gambar yang ala-ala cute dan mendedahkan aurat....Tu memang carik nahas.... Lain la kalau niat tu memang nak orang add banyak sebab tu... Yang tu aku cuma bagi satu nasihat jer..... yang kene nanti korang sendiri...Jangan pulak nak sedih atau marah-marah kalau selalu diganggu.... Sendiri letak umpan...sendiri tanggung ler...

Letak gambar dukung baby
Haaa....ni taktik jugak nih... mesti ramai salah faham...."Ala...dah kahwin...dah ada anak". Maka kurang la jugak orang nak mengganggu tu.... Cuba la tengok....tapi jangan la ditulis kat bawah tu..."Comel kan anak sedara ku". Memang out la...

Profile Picture 
Ni la daya penarik utama....kalau tak mau diganggu...letak profil picture yang kurang menarik...he he... Masalahnya tang ni la nak letak gambar yang paling cute.... Letak la gambar yang beunsur islamik ker.... ape ker... Baru la berkurang nafsu serakah si gatal nak add..... 

Kalau ada boypren, Suami, letak gambar depa
Ni ada syarat.... letak yang sopan...jangan diletak gambar yang mengaibkan.... Walaupun ada yang agak terbabas sekarang...jangan diletak dalam facebook...maruah korang dan jugak family di kampung... Yang dah bersuami.. Letak je gambar berdua... sah-sah kurang la si gatal nak add...

Tu ler sedikit sebanyak... Tapi kan.... ade ker nak letak macam aku cakap tu? Mesti jarang kan.....yang betul-betul dah tak nak menggatai jer yang akan buat petua kat atas tuh.... Kebanyakannya memang sengaja letak yang bertentangan dengan di atas kan.....kan..... Pastu kalau selalu dikacau....suka ke benci ek? :)

Kalau aku....aku suka yang ada di list kawan aku tu......yang betul-betul nak berkawan....bukan sekadar nak add suka-suka...Manusia ni banyak jenis.... ada yang ok....ada yang tak.... dah banyak dah perkara buruk berlaku dari facebook nih... Kes gaduh suami isteri.... kes clash kapel.... kes kene tipu.... Kes gangguan seksual....macam-macam.... Tapi kenapa dan apakah punca sebenarnya? Tepuk keyboard tanya diri sendiri.... Jangan disebabkan diri sendiri....badan binasa....maruah tergadai.... Ikhlas dari Pembawa Wacana.

P/S:AFUNDI saya untuk  Top LoL (Humor) yer....:)

11 comments:

^^nu[dd]yra^^ said...

petua no 3 n 4 tuh slaloo buat....hehehe....now nih ltak gmbo novel banyak2 yg dibeli kat pesta buku smlm....hehe ;p

Linawannie said...

hahhaha....terbaekk ar en3 nie...i like!!

ThE kOpi suSU said...

hahha..terbaik..tp lau xjd gak gane...

Srikandi Bonda said...

Kaedah y bagus.. logikal gitu. hehehe

RaNiA said...

paling berkesan..tak payah letak gambar langsung..;-)

Rozuan Ismail said...

kalau dah buat macam kat atas,tapi kena kacau lagi,memang tahap gersang la lelaki tu

Fatma Diyana MB. said...

atau jangan approve je orang yang kita kenal. tak payah laa kot, nak berperamah. hehe.

.........cP~ said...

salam.

entry penuh makna..

nur amalina athman said...

haha..yg nak kena selalu kacau plak cmna??kihkihkih

aza said...

like.like

CMM said...

contoh terdekat cam PW ni sendiri laa...letak gambar berdua suami isteri....kan kan kan.....hehehe