Thursday, July 7, 2011

Aku Nak Copy, Aku Punya Suka La!

Ni la kalau diberi kebebasan terlebih sudaaaa nih..... Itu le jadinyer.... Takleh nak bagi lebih sikit....mesti ade yang suka cedok sana cedok sini orang lain punya idea.... Isu copy paste entri orang lain..

Bukan pasal entri blog jer...isu dalam akademik pun sama... Lebih dikenali sebagai plagiarism... Pensyarah-pensyarah ada caranya nak kesan student depa ni pakai cedok je ker..atau ubah ayat sikit dari jurnal mane-mane kemudian direference kan.... Even dalam akademik pun ade benda nie....Sah-sah komfem ade dalam blog kan...

Kalau nak copy paste bulat-bulat (Dalam akademik, ni dikire salah jugak ok..sebab korang langsung tak ubah...dikire menyalin tanpa memahami)....bagila rujukan....atau pun korang ambik petikan sikit jer...pastu nak baca seterusnya....pegi ke blog asal.... Biarla diorang yang dapat traffic pun....kredit la untuk idea-idea depa kan... Bukannya idea korang pun kan.... 

Kalau ada sedikit tambahan idea...tu kire ok... macam ade satu entri tu...aku pun dah lupa dari blog mana... aku tau la citer tu....tapi dier dah ubah mengikut citarasa dier sendiri....bertambah menarik jadinyer....Yang tu kire ok la kan... Sebab dah ada idea korang sendiri....

Ala...apa susah...link kan je la ke blog asal... kalau linkkan balik pun...jangan tak ikhlas pulak...ni ade jugak...aku sendiri penah kena...dier copy entri aku...dan memang dier backlink kan..tapi KECIK giler backlink tu... dah la kecik...tak terang pulak tu.... macam tak ikhlas jer nak backlink...

Tu la masalahnyer....mencedok idea orang lain... Kalau dalam akademik.... Thesis yang ada plagiarism dikire GAGAL...maknanya apa-apa keje korang dalam tu dikire tak relevan.. So, jangan la pulak blog korang dikire GAGAL ek..... Takde nye kebebasan mengcopy entri orang lain.... Kebebasan bersuara tu ade...tapi perlu dilengkapi dengan kebenaran...bukan alasan penipuan....:)

12 comments:

zie_ira said...

yeahh,,ira pun kalau nak amik pape artikel dr blog org msti letak besau2 backlink,,then tak ambil semua ,,just keratan artikel je,,sebab itu ialah idea orang kan,,takkan suka2 nak cedok bulat2 je,,hehe,,^_^

Isteri Encek Bard said...

ieb pun pernah gak buat entry copy pasti tapi ieb akan beritahu dalam blog yg ieb minta izin empunya blog nak copy

azrijohan said...

emm,isu ni memang menarik kot..
sebab ramai yang dah terkena ngn copycat yang macam haremmm ni...

saya pon ade ulas pasal isu ni..
sudi sudi kan la membaca ya

http://azrijohan.blogspot.com/2011/06/kalau-berani-copy-paste-lah-entri-aku.html

terima kasih:)

-mintak komen sikit

Puan tia said...

hurmm bagi aku..tak kish kot..lantak pi la..maleh nk duk pikiaq...blogger yang berbahasa melayu ade 1 dunia..mungkin ade yg kita xnampak dia amik entry kita..

cilok bulat2 ayat kita pon best gak..sekurg2nya dia suka ayat kita tu..huhuhuhuu

Rozali said...

Assalamualaikum PW

saya ada juga copy paste ni....
dan saya backlink kan blog dia

Wassalam

AesyaZealous said...

ade org curi n copy paste dr blog wacana ni ke??

huhu

ArulchelseA said...

idea apa yg dia cedok tu wacana..sampai ia2 marah ni.. tk pe lepas ni wacana buat copyrght control semua entri... sapa ambik saman...

*biasa la bro..org popular ramai yg nk copy dia punya entri..kih kih kih..

aizamia3 said...

ala.. rasanya takde masalah pun kalau kita copy pastu bagitau dari mana datangnya sumber tu..

janganlah jadi tak tau malu mengaku kita yang buat sedangkan copy dari orang punya..

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

pasal copy paste ni susah nak ckp sbb blog kat dunia maya ni berjuta..kdg org copy paste entri pun bkn kita tau..
Bg aku nak copy paste tulisan org tu boleh tapi kurang2 minta izin ke atau bgtau dulu tuanpunya tulisan tu..

Norhisham Nordin said...

masa awal2 blogging dulu ade gak buat camni... tukar ayat sket2 pastu buat dunno... tapi tu sbb tak paham lagi pasal trafik, backlink etc...

skang dah tak buat lagi..!! saya dah jadi baik..

Segmen Simple : Jom Komen Entry Saya

eila said...

nak ambek ape2 mintak ler izin tuan punya blog itu lebih afdal!

m.dinie said...

ask 4 permission dlu la..

Ping your blog