Friday, July 1, 2011

Tips blog: Naikkan Ranking Blog Dalam Alexa

Ada satu blogger nie tanya aku pasal rank Alexa nyer jatuh di SINI. Maka aku cuba la menjawabnya dengan post kan satu entri .... Walaupun aku nie tak berapa tau jugak pasal benda tu....Tapi aku cuba la jawab....

Sebenarnya....Alexa nie..... Dier ambik kire kita punyer traffic dalam tempoh tiga bulan... Jadinyer...kalau nak naikkan ranking blog korang dalam Alexa Rank nie....kene la naikkan jumlah himpunan trafik korang dalam 3 bulan nie... Kalau trafik macam yoyo.... maka yoyo lah rank korang nanti....

Siket je kan? Buat malu jer tunjuk..huhu

Aku ade bagi gambar kat atas tu.... Tu menunjukkan aku punyer traffic dalam tempoh tiga bulan....Kalau korang perasan....kat tepi tu ada data "1 month" dan "3 month"... Kalau nak tau himpunan trafik tu menaik ke menurun....tengok je kat situ.... Macam aku punyer....himpunan traffic aku untuk 3 bulan nie menaik....sebab nampak anak panah ijau tu.....Tapi untuk tempoh sebulan...ada sedikit penurunan.... 

Kalau nak rank Alexa naik....pastikan kat tepi tu selalu bagi anak panah hijau....iaitu naikkan jumlah himpunan trafik... Aku punyer buat masa sekarang nie...senang nak naik sebab graf trafik aku menten... Salah satu sebab.... aku tak main SEO... Cuba main...tapi tak mahir...hahaha...

Itula basicnya..... yang lain... tambahkan backlink pun boleh naikkan ranking kot.... Itu aku tak pasti.... Tapi untuk kesenangan diri... Buat sekadar yang mampu jer...Jangan paksa-paksa... Ranking je nie... Jangan mengamalkan menghalalkan segala cara semata-mata nak naikkan traffic sudaaa...:)

P/S: Kalau ade nak tambah....Tambah la di ruangan komen.... :)

9 comments:

Ujang9897 said...

aku tak tau nk tambah apa..tp nk gak tau..tu baca..=)

Alexandriana Alia said...

dulu alexa aku bawah sejuta sebab mmg rajin update dalam 3 bulan tu.. tahun ni mmg tak rajin, satu bulan paling banyak pun belas2 entry je. trus jatuh alexa sampai ke 4juta. huahuahua

SoLy SoLicious said...

owwhhhh~

Encik Suami said...

saya update blog pun kdg2 je. Time ada masa free. Cemana nak tmbah trafic. Org mesti bosan..bila masuk je..xde entri baru.

jemput terjah new entry (>.<) Kursus, APC & Pertandingan Koir (>.<)

Umar Faruq said...

firstly, aku lagi suka layout yg baru nie.. walaupun basic tapi better than yg sblm nie. hehe..


2nd.. thanx la ek.. baru la aku reti cket nk tgk ranking2 nie.. sblm ni tengok ranking dlm dunia ngn malaysia je.. skrg dah tmbh ilmu baru.. hehe.. ;D

アヌム ちゃん said...

bila org fofular dah berbicara..heeee~

Ibnu isa said...

SEO?

sergeant keroro said...

tak reti sangat, huhu T.T

Isteri Encek Bard said...

adeh sangat lah tak tahu pasal menda nie...

Ping your blog