Thursday, July 28, 2011

Hati-hati Dengan Cuaca Panas Melampau | Strok Haba!


Sekarang nie cuaca sangat panas..... Dikatakan jarak matahari dengan bumi paling dekat dalam beberapa hari nie.... Aku tak pasti pasal fakta nie...Sesape yang boleh pastikan...boleh la drop kat komen link fakta tersebut.... Cuaca panas melampau boleh menyebabkan MAUT! Kepada yang suka aktiviti luar seperti shopping di kawasan terbuka.... berjalan-jalan di kawasan terbuka.... dan lain-lain...hati-hati yer.. Elakkan sebelum terkena...

Risiko 10 kali ganda bagi mereka yang berumur lebih dari 40 tahun, kanak-kanak berumur 5 tahun ke bawah, pengidap penyakit kelenjar tiroid, barah tinggi, jantung, dan kencing manis.....


Gejala cuaca panas melampau:
  1. Sakit kepala
  2. Lemah tumpuan
  3. Keletihan
  4. Pening
  5. Kekejangan
  6. Mual atau nak muntah
  7. Dehidrasi (kekeringan) atau pengsan - kes teruk
Apa yang perlu dibuat korang sumer...
  1. Minum air kosong bebanyak...
  2. Digalakkan minum air isotonik bagi yang aktif
  3. Kurangkan berjalan-jalan , banyakkan berada di rumah
  4. Pakai pakaian longgar, bagi udara masuk sejukkan badan... Jangan dedah aurat pulak!
  5. Kerapkan mandi
  6. Pakai topi atau payung jika terpaksa pergi ke kawasan terbuka...
Cuba elakkan:
  1. Minum minuman berkafien, alkohol, atau kandungan gula tinggi
  2. membiarkan seseorang dalam kereta tertutup.. [Pasang ekon ok sikit]
  3. Bersenam di cuaca panas
PESANAN KESEDARAN KESIHATAN UNTUK OHSAS18001OLEH UNIT KUALITI SISTEM
    P/S: baru panas dunia kan.... kepanasan sebesar zarah dari api neraka.... 

    8 comments:

    cucu umie said...

    agaklah cuaca sekrng agak panas.. kalo ayie kalo panas sgt terus mandi..

    aizamia3 said...

    dah terbiasa dok dalam aircond bila kena panas sikit mulalah tak selesa..

    luqman zakaria said...

    tq for the info!!

    I do I need Iman said...

    waaaaaaaaah mawar dah bace abg ahsan! hihi
    tuela taknak kua laa mcne. selame nee mmg jrg kuar pon ;p

    zarulfarhana said...

    jgn la bln posa t makin pnas lak...

    TeAqArH said...

    alah..xdpt bersama kafein...xpelah..demi kesihatan

    RATU QASEH SAIFUDIN said...

    memang sangat panas!..jalan kaki p klas 5 minit pon berpeluh macam baru lepas lari 100 meter!..

    Aina said...

    Alhamdulillah pagi jumaat ni hujan lebat...redup dan sejuk jer:)

    Ping your blog