Friday, July 29, 2011

Malaysia Tewas... Kenapa? | Sebab dan Faktor Dikaji Untuk Masa Depan

Malaysia dah buat yang terbaik.... Semangat juang Harimau Malaya sudah ada...cuma tidak mencukupi.... Tahniah buat pasukan Singapura sebab berjaya mengalahkan Malaysia melalui keputusan agregate 6-4. Tapi kenapa pasukan Malaysia tak mampu menang di gelanggang sendiri?

Ini sebabnya.... taktikal, supportive role takde... takde leader.... Ok...aku cuba leraikan satu persatu.. Pasal taktikal..... Singapura memang menang dari segi taktikal dalam perlawanan di Stadium Bukit Jalil... Taktikal depa ialah LENGAHKAN MASA dan counter bila dapat peluang.... Pasukan Singapura bermain dengan baik....berdisiplin dalam pertahanan....campur dengan taktik membazirkan sebanyak mungkin masa juga adalah salah satu taktikal bagi pasukan average macam Singapura nie..... Mentaliti pasukan Malaysia dipenatkan dengan psikologi nie.... memang susah nak bermain dengan baik lepas terkena serangan psikologi begini....

Supportive role.... memang kita amat terasa ketiadaan Nor Shahrul idlan dan jugak Syafiq Rahim... Ni adalah suuporting role yang boleh membantu Safee Sali.... Tadi Safee Sali berseorangan.... Dia yang hold bola...dia yang nak score....dia jugak yang nak create peluang.... kamon la kan.. Messi pun pening kalau nak buat semua.... We need backup players yang kreatif...ringankan beban Safee Sali.... Itu kelemahan dalam game tadi....

Dan terakhir...ketiadaan leader dalam pasukan... Datuk K. Rajagopal memang bagi arahan.... Tapi setau aku.... kalau game seperti tadi....hangat dan tegang...arahan dari coach hanya boleh diikuti pemain dalam 10 peratus sahaja.... Apa-apa arahan dari beliau perlu diarah juger oleh kapten pasukan yang berwibawa dan berkaliber.... Kita takde leader seperti tu..... Syafiq Rahim ada sedikit sebanyak role sebagai leader... Tapi malam ni dia takde.....Nampak sangat kucar-kacir pemain di atas padang tanpa arahan dari ketua pasukan....

Safee Sali pemain yang baik... tapi mungkin agak lacking dari segi leadership.... Kita perlukan leadership seperti Zainal Abidin Hassan.... bertindak mengikut arahan jurulatih dan kadang-kadang kreatif menentukan keputusan terbaik pasukan di atas padang......

P/S: Kuatkan keseluruhan.... bangkit dari kekalahan....

9 comments:

saiazuan said...

ulasan yg menarik bro.. aku sokong.. :)

azrijohan said...

setuju jugak...

ni nak tambah sikit:
http://azrijohan.blogspot.com/2011/07/kenapa-malaysia-tewas.html

msredcheesecake said...

Frust gak kalah tapi tetap respect HM.... Kadang2 kelemahn dah nampak, penyelesaian yang tak jumpa....

oja_alia said...

taktikal singapore sangat kejam..hohohooo..

qudwa said...

yeahh...setuju bro...sgt terasa kehilangan safiq rahim...:((

mas saari said...

betul tu...mereka perlu perbaiki lagi terutamanya benteng pertahanan!

tapi apa2 pun...syabas Harimau Malaya!

aizamia3 said...

setiap kali kalah ayat biasa yang didengar.. 'takpe.. lain kali kita cuba lagi..' dah kalau cuba aje sampai bila nak nampak hasilnya..

tapi macam manapun terima kasih kepada semua pemain Malaysia yang berusaha untuk menang.. penyokong frust, mereka yang main apatah lagi..

Isteri Encek Bard said...

BEST ULASAN NIE... HURMMMMM SANGAT KECIWA NGAN SINGAPURA YG BERPURA-PURA.. KESIAN PEMAIN KITA, SUNGGUHPUN BERMAIN DGN BERSUNGGUH-SUNGGUH TAPI KALAH... APAP PUN PEMAIN KITA MEMANG BEST SEMALAM...

Encik JI said...

kwalan bola pemain singpura mmg trnyata lebih menjadi.

cmane qiu li yang overweight tu boleh control bola dgn hebat? respek.

mmg takde safiq rahim n mat yoe effect game. kalo ad 2 org tu, mlysia ad harapan nk score lbeh.

yg zainal abdin hsan tu, cm penglas smlm ckp la. hehe