Tuesday, July 5, 2011

Trend Hantaran Kahwin | Oh Lelaki Untuk Oh Perempuan

Ni bukan kajian berdasarkan rujukan mane-mane.....tapi hanya dari apa yang aku perhati dan selalu dengar dari orang lain pasal wang hantaran dan kaitannya dengan perempuan tu sendiri..... Tapi ada benarnya jugak la kan..... Kalau korang nak tau....sila la baca lagi... Sebelum tu.... Bloglist aku masih lagi dibuka.... Sempat lagi bagi sesapa yang nak join....Tapi dah TERHAD dah.... Cepat-cepat! Klik SINI

Okeh....sambungan topik asal.... sekarang nie....trend duit hantaran mengikut status.... Mula-mula... duit hantaran nie mengikut tahap pembelajaran....Ada orang kata kalau belajar lagi tinggi....lagi tinggi la wang hantaran dier..Contoh....Pempuan ada Master lagi tinggi hantaran yang dimintak kalau dibandingkan dengan yang ada bachelor biase jer...

Pastu...faktor umur..... Orang kata semakin meningkat umur pempuan tu.....makin murah wang hantarannya... Kecuali la si pempuan tu ada profession yang best-best.... Kalau setakat kerja biase-biase jer....makin turun saham dier... Orang kata la...aku tak kata okeh... 

Satu lagi faktor....kawasan penempatan.... Kalau kat kampung...still tak mahal sangat... kalau kawasan bandar...pergh....RM10k tu kebiasaan kot.... memang kering la poket kejap... Kalau tak berhutang...ahli keluarga bantu.....kalau tak....memang ramai la kahwin lambat....huhuhu

Itu la sedikit sebanyak trend pasal wang hantaran... Tapi zaman sekarang nie...Kalau korang tak kumpul RM15k untuk wang hantaran....memang susah la kot....sebab sumer dah demand dah.... kawan aku kat Kelantan tu pun cecah RM9k.....gadis kampung je pun.....Tepuk dahi kejap dier...ha ha ha

Ape-ape pun...jangan galakkan berhutang okeh....Kahwin dalam berhutang macam tak berapa elok jer.... Kahwin la dengan duit yang dikumpul sendiri....kalau ada ahli keluarga yang mampu...mintak la dier yang bantu.... Kalau tak....puasa la korang.... Save duit campur dengan dapat pahala...hehehe

21 comments:

eqbalzack said...

salam tuan,
selamat pagi...

Nur Syazana Mohammed Sani said...

eh ,. makin tue makin kurang wang hantaran ? ? ? ap la ,. macam pelik =='

Isteri Encek Bard said...

Assalamualaikum PW, kekadang duet hantaran tu lebih kepada untuk belanja majlis perkahwinan gak PW.. cam ieb dulu lah.. disebabkan harga abrang yang semakin meningkat nie... nak harap gaji y kecik tak cukup pulak untuk buat majlis sederhana

rosmina samin said...

nak share jap ;)

Pembawa_Wacana said...

@Isteri Encek Bard: betul jugak tuu... Lupa nak masukkan...

aizamia3 said...

itulah masalahnya ikut trend.. tak sedar kemampuan anak dan bakal menantu setakat mana..

kang kalau murah sangat nanti orang mengata.. risau malu kalau orang bergossip pasal hantaran tak cukup tinggi macam si Anu tu.. yang susah yang senang korang bukan dorang..

ops.. terlebih sudah..

:: Mrs.Eady :: said...

masa saya rm7k tapi byr en.suami byr seribu sbln dari tunang smpai kawin & di bank in ke asb :) best kan?

mynameismy said...

hehe btul2...org skrg pndang pd semua tu kan..

tp mak ayah My plak dia tak kesah.. ie tak pernah ttpkan pun berapa die nak..die serahkan sume bulat2 pd lelaki nak bg berapa..

tunang my suka la mak abah tak kesah.. grrrr

yela yg pmpuan pn kena fikir kate nk hidup sama2 kan so harus memudahkan pasangan bkn menyusahkan die..;)

YanaMIB said...

mtk duit htrn tinggi2 sbb nk buat blanje kawen sgt x relevan sbnrnya..tanggungjawab mak ayah utk kahwinkan anak..wajib bg seorg ayh kahwinkn ank perempuannya...so mak ayh la kena kuar duit..apesal lak mtk menantu..kan kan?? bahaha~ kompem ramai laki suka dgn komen aku..lalalalala~

well org kata ukur baju di bdn sendiri..klu x mampu buat la kenduri cara org xmampu..hoho~ peace yaw! v(^^,)

Pembawa_Wacana said...

@YanaMIB: I liiiike! hahaha

miss inna said...

memang btl tu bro wacana.tp selalunya yg demand sgt nie, mak bapak la. anak tu tkadang just ikut sj la kehendak parents. tp klo demand sgt tu, kecian pula kat pihak lelaki...takut pula lelaki tu cancel nak kawin bila parents perempuan demand sgt..

Cik Asma BLuppy said...

wang hantaran yg tnggi xmenjamin kebahagiaan jugak kan?

m.dinie said...

bnyaknye kene pkai duet..x nak kawen la gini..hehe..XD

::Mastura Zakaria:: said...

hahahha,,ramai la kena puasa pasni..hahahaha

nazirulhazwan~ said...

aku senang je, mintak lebih 10k, cari jantan lain. ingat duit nak buat kawen jer?da beranak pinak beli makanan, rumah, bayar bil pakai pasir??

Cinderella said...

kadang2 bukan perempuan yg demand..family dorang yg demand...ramai apa perempuan kat luar sane yg share duet separuh2 untuk kos kawen dorang ...haaaa...(= untung taw sapa dapat perempuan macam tu..(=

TeAqArH said...

suke care sepuu tqah..hantanran dya bg masa majlis pertunangan...hantaran lak dia x gtaw kat sape2 pun kecuali kuarga terdekat..so bila majlis akad nikah n bersanding nnt..hantaran dah xde wang hantaran pun xde sape tahu..^_^

KatekateKite said...

betul! dan SETUJU! =p

Ujang9897 said...

itu sbb aku kawin dgn yana..hahaha

wanda arry said...

betol tu..wang hantaran kena pikir jgak gaji pihak lelaki..boleh ke dia nk bagi,,sedangkan nt ada knduri kat pihak dia plak..

butik pengantin said...

P Ramlee pun dah jangka perkara nie.kalau kita tengok filem dia ada sebut sampai anak 3 masih berhutang lagi..

Ping your blog