Monday, July 18, 2011

KL Gangster | Maksud Memey..

Sape kat sini pernah tengok citer KL Gangster..... Pasti korang terngiang-ngiang dialog yang digunakan si gangster Jai... atau nama sebenarnyer Adi Putra dalam citer nie.... Cara sebutannya seakan-akan bunyi cina tapi sebenarnya si Jai tu guna bahasa dialek dari sebuah negeri....iaitu Kelantan!


Kalau korang perasan.... si Jai selalu sebut..."Memey...". Benda apekah memey tu? Apakah maksud MEMEY tu.... Haaa.... oleh kerana aku nie memang berdarah Kelate...maka aku memang la tau sangat-sangat maksud perkataan MEMEY tu....

Jai
Memey tu sebenarnya seerti dengan perkataan MEMANG...... atau kalau maksud dalam citer tu... SUDAH SEMESTINYER.... Itu la maksud dier.... bukannya orang cina yang bernama Mei Mei atau apa-apa dari word orang cina..... 

Tapi yang menjadi persoalannya.....kenapa perlu guna perkataan Memey dalam citer tu? He he he..... Ermm... Dalam kreativiti membuat citer.... mesti ader mesej lain yang nak disampaikan.... Walaupun sedikit.... Hanya orang-orang yang berfikir jer tau..... Nak tau sebabnya? Tak payah la.... Nanti ada orang cari kang....he he he

15 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ooo..ingt memey yg teeeeeeeeettt..hahahahaa...

zuwaidah said...

hahahahaah tu ler pasal, ingatkan si memey tu tadi muahahahaha

mindaKhayaLan said...

memey le....hehehe

oshin-jamel said...

memey r.... :)

aizamia3 said...

ler.. memey itu ke.. ingatkan memey lain.. suka dengan jai itu selain dari ajib.. ;)

bahiyahaziz ; said...

memey la...hehe^^

kakchik@ella said...

memer arr kawe paham. kawe pun dari kelate gak .. hehe

eila said...

memey....

BRO_MONDAY said...

bro wacana : MEMEY ARRR....scene yam Jai pakai dialog tu sangat gempak!!!

p/s : ai pun orey Kelate..koh koh koh

diana said...

memey yang gaduh dengan abby abadie tu akak tau la..:p

Mira R. said...

tak sempat pun nk g tgk KL gangster.. takpe, tunggu DVD.

:)

Rozali said...

Assalamualaikum PW

mukin dia nak buat satu kelainan
macam "kita bakor jer"

Wassalam

Ujang9897 said...

salah eja tu..lalalal

EkaBukanMakcikKau said...

ahh aku dah tau dah kau nak cakap pe . kantoi disitu . tapi xpe ahh aku baek pulak ari ni jadi malas ahh nak cakap an nanti kau remove komen aku pulak dak ? hakhakhakhak .

*mak gua pon orang kelantan derrr . bluekkk

DilaMilin said...

lepas tgk cite kl gangster tu, trademark 'meme' selalu disebut..kih2..