Sunday, July 24, 2011

Faktor-faktor Malaysia Kecundang Di Singapura

Entri ni khas untuk nicangkan kenapa pasukan Malaysia tewas di tangan Singapura di Stadium Padang Besar 3-5 semalam... Apa yang aku komen di sini.... adalah dari pengalaman aku melihat dan menganalisis perlawanan sebelum nie... Hasil dari apa yang aku perhatikan.... Mungkin ni la faktor kekalahan pasukan negara kita....

Goalkeeper - Ni faktor terbesar... Aku tak tau la apa dah jadi dengan keeper Salbani nih... dia macam gugup atau gabra....atau mungkin jugak overconfident..... Macam keeper kebanyakan jer... Banyak buat mistake... Mistake pertama... Dia tak main peranan nak conduct defend.... Dan jugak nampak tidak selesa bermain di padang tiruan... Memang nampak ketara.... Tapi aku tau....dia dah cuba buat yang terbaik... Tapi untuk Khamis nie...aku harap Apek (Khairul Fahmi) yang akan bermain

Defender - Yang ni memang aku dah cakap masa analisa aku untuk Malaysia vs Liverpool tempoh hari.... Defend kita sangat rapuh.... bukan sebab movement pihak lawan....tapi defend kita sendiri mengundang bahaya dengan mistake yang ketara.... Mistake yang aku maksudkan nie.... Disiplin dalam organise line defend... memang tersangat jelas dan ni ler punca kekalahan kita di tangan Arsenal, Liverpool dan yang terbaru....Singapura.... Depa tak ada leader yang bagus nak conduct defend.... Defend Malaysia lawan Chelsea jauh lebih baik.... Sebab tu aku ada suggest... Nur Hafiz Zamani dan S. Subra lebih cemerlang buat masa sekarang berbanding defender skuad senior Malaysia sekarang...

Midfield - Nampak jelas dalam separuh masa pertama....midfield hilang tah ke mana.... Tak memainkan peranan sebagai enjin atau penggerak pasukan... nampak lebih membantu defender dari menyerang.... Ni akan membuatkan pasukan Singapura mengawal permainan dengan lebih senang dan rilek... Syafiq Rahim tenggelam malam nie... Separuh masa kedua baru menampakkan sedikit pergerakan.. Tu pun banyak hasil dari movement offball cantik dari Safee Sali.

Lagi satu masalah.... K. Rajagopal memasukkan Ismail Faruqi menggantikan Abdul Hadi dalam kesebelasan utama.....Who is this guy? Aku terkejut tengok mamat nie main untuk masa pertama... Aku tunggu la jugak kot-kot la menjadik percaturan K.Rajagopal nie... Tapi memang nampak ketumpulan jentera serangan berpunca dari dier.... Kesian Safee Sali...berusaha keras mengucar-kacirkan pertahanan Singapura... Tapi lack of finishing dari pemain lain menegecewakan semua orang... 

Aku sangat berharap entri nie dibaca skuad pasukan bola kita.... Aku nie takde la terer pun.... Cuma aku rasa analisis aku buat nie bukan sekadar analisis kosong... Tapi berpandukan sedikit ilmu aku dalam bola sepak... Apa yang perlu dibuat Datuk K. Rajagopal ialah.... Kuatkan pertahanan... dan carik gandingan mantap penyerang dengan Safee Sali selain Nurshahrul Idlan (injured), dan Zaquan adha (injured)... Sebab sekarang nie...Aku nampak Abdul Hadi je nampak serasi.... 

Midfield.... Panggil midfield yang bermain dengan Malaysia XI hari tu.... Shahrul Nizam dan jugak pemain Sabah tu...apa dah nama dier.... Depa nampak lebih berani mengatur permainan... Disebabkan Syafiq dah tak boleh main Khamis nie... Datuk K. Rajagopal perlu mencongak dari awal...

9 comments:

Roti Telur said...

defend terlalu rapuh malam td.. fakri langsung tak hidup. hmm apa2 pun gudluck 28 julai ni..huhu

Anonymous said...

Datuk K. perlu kurangkan tabiat uji pemain terutama dlm game yg genting camni...mcm kau cakap abd hadi dan amirul jugak patut ada dalam kesebelasan utama..kenapa nak simpan.

Night Walker said...

spndpt dgn ak bro..
aku pelik gak, asal game time mlm ni, rajagopal x trunkn amirulhadi.

mlm td ak tgoknya gamenya, mmg ak pun agak celaru la, smua serba x kena..

masalah dlu, kini dn hopefully x selamanya, defend kita sure mmg rapuh, kkdg jentera serangan hbat, tp defend rapuh, x leh jln gak...

moga2x kt bukit jalil nier, rajagopal buat ssuatu ttgnya.

Gaara said...

defend mmg hancur malam ni.aku tgk rata-rata mcm kurang selesa main kat rumput tiruan.yg penting safee sali best!

Yulidarwatyna said...

Memang agak longar di bahgian pertahanan, Apa2 pun syabas harimau Malaya kerana pasukan malaysia ada kelebihan 3 gol di tempat lawan.

Yumida said...

klo xde safee sali dlm pasukan malaysia...mungkin xde skor utk gol kita...n blom tahu lg sejauhmana spirit negara kita...nampak spt tenggelam timbul..

penyingkiran kapten pasukan amat mengecewakan....

shaq said...

saket jantung tgk d0wg maen.. lg2 defen kte.. h0pe s0 28 nie aidil ade t0k guide d0wg. nway c0ngratz t0k safee n abdul hadi. xlpe gak amirulhadi n kunalan caya sama lu la macha!

Reen Tart Nenas said...

agreed. rasa cam nak tercabut jantung tgk derang nie main. mmg sah2 la singapore tu xde la terer sgt. tp malaysia tercinta nie, kalah atas sebeb mistake sendiri. nak harap si kunalan tu bawa bola. nak passing2, xde plak org ready. adoyaiii. harap kite mampu menang dan kasik 10 - 0 kat singapore tu. haishhhhh striker die gemok je. terer plak tu score. ishkkk xfaham xfaham.

Anonymous said...

ismail faruqi....??????????

Ping your blog