Friday, July 15, 2011

Bagaimana Sesetengah Bloggers Boleh Buat Entri Yang Banyak

Dalam duk berblog ni kan....ada jugak yang pelik dan tertanya-tanya macam mana sesetengah bloggers nie boleh buat entri yang banyak walaupun sibuk atau ada keje lain nak dibuat..... Contohnya.... aku sendiri la senang... Aku takde la duk depan PC 24 jam... Kadang-kadang tu aku takde langsung depan PC... Tapi macam mana caranya nak selalu update?

Caranya mudah jer....salah satu cara...buat macam Bro Ben....bawak lappy ke mana saja dier pegi.... Sebabnya..idea ni kadang-kadang datang time tak disangka-sangka... Tengah-tengah naik LRT pun boleh datang idea tu..... Macam aku pulak.... tengah duk baca buku pun tetiba datang idea nak tulis entri aper... Tapi macam mana nak buat kalau takde lappy?

Aku simpan dalam smartphone idea-idea tu....Tulis dekat henset tu dulu apa yang nak ditulis nanti...isi-isi penting... Kalau takde smartphone....henset cikai pun boleh....save as mesej la kan... Biler dah ada masa depan PC....Tulis je la idea-idea tu balik.....Kalau takde jugak henset...tulis la di kulit pokok ker...di mana-mana saje yang korang boleh tulis....he he he

Pasal entri yang banyak tu pulak..... Senang jer... Bila korang dah duk depan PC tu....Tulis la semua idea tu sekaligus.... Semua idea-idea yang dikumpul di dalam henset tu korang tulis balik sebagai entri.... Tak perlu nak tunggu time nak publish baru nak tulis.....Korang compose entri banyak-banyak...pastu save as draft je dulu.... Nak edit letak gambar ke....aper ker... terpulang la kan...Save as draft je dulu...

Bila sampai masanya nak publish....baru la publish....Lagi satu.... kalau korang takde masa nak tekan publish tu....Korang buat la auto-publish.... Caranya senang jer...dekat compose entry tu kan ada Post options dekat bawah tu...Klik kat situ... Korang tukar Post date and time tuu dari automatic kepada Scheduled at.... Haa....letak la biler korang nak publish kan entri tu.... Biler aku travel atau balik kampung...benda ni la yang selalu aku buat...:)

Kiranya senang la nanti kan....Cuma menjadi persoalannya...macam mana nak promote entri...Promote la time korang rehat masa keje.... Bukannya korang buat keje lain pun masa rehat....antara tidur atau main internet la jugak kan.... :)

P/S: Aktif berblog bukan alasan keje tertangguh....Pandai-pandai la bahagi masa...

11 comments:

athirah said...

hahahha... tips terbaik.. kl xde gak idea kena rajin g BW je r... :P

ariana's said...

Yang penting, kena pandai bahagi masa kan..! :)
Nak seribu daya, taknak seribu daleh..

Ieda Al-Habsyi said...

banyak idea tu, hebat mereka yg leh update bebanyak kan :)

Noriz said...

semput nak update byk2...huhu

cik panadol said...

kalo time takde idea sangt tu mmg haram la nk wat entry walaupon draft hahaha...but nice tips bro...

˩α∂ʏвιя∂ℓʋʌѲиɛ ακα ΔиɢɛℓιЯα ʝѲℓιɛ said...

Update bebanyak entri ada orang baca berbaloi dari bebel sorang² hehe...

oja_alia said...

setuju!!

Abang Long said...

Salam...betul tu bro. In fact, entry aku yg dalam que tu publish hari2, boleh la cover sampai 6 bulan (banyak gler)..cuma, kadang2 perlu buat editing supaya entry tsb tak jauh ketinggalan zaman atau tak relevant atau bercanggah dgn fakta sebenar. Terus terang, entry aku banyak menyentuh soal2 dan permasalahan di tempat kerja dan aku membuat draft ketika dlm situasi yg beremosi, sebab itu aku mesti membuat editing supaya tiada ayat2 atau artikel2 yg keterlaluan menyentuh peribadi atau keburukan orang lain...peace

Latest entry Pekerja Teraniaya Oleh PMS?

taoslayerz said...

betul gak tu..guna teknologi yg ade skunk kan...

paling mudah tulis dlm hp jeq..

klu yg smart phone tu siap ade software tuk tulis blog lagi..

kalau pakai android la...hee~

ainaa said...

nice la entry nie. suke ! setuju sangat. baru tawu pasa auto-publish tu.lepas nie boleh la try :)

aimaniman said...

x suker nak simpan2.. suka kalu dah tulis nak publish jee x nyempat2.. nak tulis sonang, nak tarik org baca apa yg ditulis tuw susah.. x taw apa yg org suka, ygs sendiri suker mmg banyak..

Ping your blog