Saturday, July 23, 2011

Pengalaman Pertama Jadi Cikgu Tuisyen...

Ha ha ha.....kenangan...kenangan.... Rasa bes pun ader.... Tapi tu la pengalaman.... Hari nie aku mencuba jadi cikgu tuisyen buat kali pertama.... Sudah sekian lama bergelumang dengan alam universiti nie...akhirnya nak jadi cikgu sekolah pulak.... Pergh....Susah nak adapt der... 

Aku kan dah terbiasa dengan level universiti....So... Aku selalu ingatkan kepada diri aku....yang murid-murid aku ni budak sekolah....baru terjumpa benda baru dalam pembelajaran depa.... Lagi-lagi add math! Kan? he he he... Aku terpaksa la mengajar basic balik.... 

Yang kelakar nyer.... aku prepare bab form 4....sebab pusat tuisyen bagitau kene ajar bab koordinat geometri.... Aku prepare je la yang tu...Pastu aku pegi la awal sikit.... Sampai je kelas... Sorang pun tarak! Tunggu punyer tunggu.... Tak de yang datang....Ha ha... Hampeh tol... Rupa-rupanya sekolah depa ada aktiviti....Depa tak leh datang... Maka burn la sejam aku duk goyang kaki...

Sejam lagi aku kene ngajar budak form 5... Ok la.... Pusat tuiseyn cakap bab yang sama jer kene ajar... Aku pun selamba rock la nak ajar nie.... Sekali depa nak aku ajar Trigonometri... Maak! Terkejut jugak la aku... Cool.....cool.... Hero kene rilek jer.... Aku tau bab tu...cuma aku tak tau apa yang sepatut aku nak ajar kat bebudak sekolah nie.... Kang terlebih advance kang....pening budak nie...

Aku pun tanya  dengan selamba... Bab ape lagi yang depa tak faham...Sekali depa jawab Pembezaan... Atau Differentiation.... Haaaa....yang ni ok....sebab aku tau la level mana budak sekolah kene belajar... Maka aku ajar la bab tu dengan lancar dan bergaya..he he he... bebudak angguk-angguk tanda faham....atau buat-buat faham.... ha ha ha..

Overall....Pengalaman pertama ni bes.... Boleh la rezeki sikit untuk bakal anak aku nanti.... Simpan dalam tabung jaap.... Kling kling... Okeh....sekarang tunggu next rezeki....Sape-sape nak aku jadi cikgu korang tak? Send je emel.... Nanti kita deal...Subjek prefer.. Add math, Fizik, Sains...Nak ajar Bacaan Al-Quran pun buleh....Ni emel aku:  asey007@gmail.com. Huhuhu

P/S: Rasa pelik biler ajar satu subchapter JER dalam satu jam... Hihihi

3 comments:

Cik Baju Kurung said...

pengalaman baru memang best ;)

Queen F said...

aku dah habeh sekolah pon fizik still tak paham2.. hekhekhek :D

Aku Ibu Muda said...

rindunya nk mengajar tusyen :)