Monday, July 18, 2011

Emak Aku Hebat...Aku Pun Hebat La..

Sape paham dengan tajuk aku tu....sila la angguk sekarang... he he he... Aku sebenarnya dah banyak jumpa spesis macam nie... mengaku kehebatan atau identiti dari keturunan atau dari orang lain....tapi diri sendiri tah ke mana..jauh ketinggalan dan menjatuhkan maruah keluarga.... Sama macam ni la kan.... "Ayah aku doktor....aku pun seorang doktor la kan..." ...ataupun "Mak aku baik...aku pun wajib la baik jugak" ..Boleh terima ke tak?

Sama macam tajuk tu laa.... Aku tak tau la nak nasihat ape dekat bebudak sekarang...berbangga dengan apa yang dikecapi oleh orang lain.... Diri sendiri?? Hanyut dibuai hiburan dan ajakan manja kawan-kawan..sampai hidup pun tah ke mana hala tujunya.... Masih duk di alam mimpi... ingat senang-senang nak hidup senang di dunia yang makin ganas nie.... Pemikiran SAYUR!

Aku malas la nak sebut kan... Tapi tu la kebanyakan cara bebudak sekarang..... Selalu berbangga atau menyama tarafkan parents depa dengan depa.... Pada hal depa tu jauh ketinggalan kalau nak banding dengan orang lain... Bukan setakat denagn parent depa tu sendiri.... nak banding dengan anak jiran sebelah pun tak mungkin sama.... Anak jiran dah berdikari jual keropok di jalanan...tau akan tanggungjawab seorang insan... Depa semua tu goyang kaki main game depan TV.... masih tercari-cari apa maksud tanggungjawab...

Parent kita hebat.....tak semesti kita hebat.... Parents kita kaya dengan ilmu kenegerian....kita tak semestinya tau jugak sama dengan parents kita..... Contoh paling senang... mak korang tau semua bahasa.... korang berbangga mak korang tau...seakan korang tu tau sama macam mak korang..... Padahal.... bahasa ibunda sendiri pun korang tak ingat (bahasa dialek kenegerian...contohnya)... tu ok lagi..... kalau RULE agama pun tak hingat??

Jangan terbuai-buai dengan kesenangan yang ada pada keturunan.... Apa yang korang buat....bergantung dengan korang...bukan bergantung pada mereka lagi... Sebab tu ramai bebudak sekarang manja giler..... Bangga dengan kesenangan yang dikecapi...tapi tak sedar yang itu bukan dari tangan korang....Korang hanya menumpang kesenangan.....bersyukur la....Dan tanda korang bersyukur..... balas la budi dengan kebaikan dan berusaha naikkan lagi apa yang dah dikecapi dengan tak meninggalkan orang susah di belakang.... Korang boleh ker??

P/S: Emak boleh baca jawi...korang hanya melopong.... Ayah boleh tidur di atas tikar... Korang wajib tidur di atas tilam...kalau tak GATAL.... haih...

14 comments:

HasrulHassan [HH] said...

Sayur apa ehh? bayam?

Nur Syazana Mohammed Sani said...

2 XSEDO DIRI NAME NYE ><

Pembawa_Wacana said...

Kubis! haha

SoLy SoLicious said...

mak sy suke beg, anaknye ini gila kasut..teheeee

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

tu budak2 pramatang...da matang ilang da sume kepoyoan berlatarbelakangkan kejayaan keturunan dorang tu =)

mindaKhayaLan said...

tu la...umor 4thun skg da naik flight..aku ni..mmm sampai skg tak penah naek lagi...hehehe..

bersyukur la korang ek..huhu

ghab van hal said...

penyakit orang melayu..

Namee Roslan said...

berlagak kaya sebab bapak kaya. sebab tu anak2 org kaya xde masa depan. menumpang harta mak bapak. belajar bodoh pun boleh masuk college mana2.

mr.dinie said...

budak2 skarang mmg cam2..haih.

blackroses said...

namapun budak..harap yang bukan budak tak gitu..ekekekke

Fadah said...

salam bro...
jom exchange feed dengan Belogfadah nak x?

Zuha said...

Betul2...semangat yang tiada matlamat...kosong je broo... :) nice entry

http://mat-jungle.blogspot.com

nini said...

biasalah....kan ada gen...haha...lupa lak, yang baiknya mak, kita lom tentu baik...=p

aizamia3 said...

terlalu dimanjakan dengan kemewahan hingga lupa asal-usul.. terlalu mendabik dada dengan kesenangan yang ada..