Saturday, July 16, 2011

Buah Piah

Sape kenal pokok Piah? Buah Piah? Mesti ramai yang tak kenal kan... Aku tak tau la orang kat negeri lain panggil ape buah nie.... Tapi dekat negeri Kelantan.....buah ni dipanggil BUAH PIAH. Buah yang sangat susah nak dijumpai dan langsung tak popular tetapi sedap di makan....


Buah nie kulitnya macam ciku.... tapi sangat la keras..... kalau korang tak tau cara nak makan...memang takkan boleh makan punyer....he he he.... Cara-cara nak makan buah nie ialah....korang kene pukul atau hentam buah ni dulu! Orang dulu-dulu lempar-lempar atau baling ke batu dulu... Baling ke batu di semua bahagian buah..... Buah ni akan terus dibaling sampai la ia merekah dengan sendiri.....barulah boleh dimakan.....


Orang zaman moden nie....buat lain sikit...pukul dengan batu lesung..hehehe. Rasa buah nie.....manis-manis lemak gitu.... Memang sedap.... Macam ubi kentang penyek tu.. isinyer lembut dan manis.... Itu sebabnya tujuan dibaling dan dipukul.... kalau tak buat gitu... isinyer keras... Cubalah yer....kalau la jumpa buah nie...hehe


IKLAN BERBAYAR: Eh, korang nak download ebook percuma tak, ini khas untuk pengguna blogspot! cara letakkan Facebook Like, Tweet button dan Google +1 secara professional. PERCUMA beb. download di sini <--link(http://bloggernewbie.info/2-2/)

13 comments:

mr.dinie said...

x prnah tau pon ade buah ni..haaha..XD

Kathy Tuah said...

err..x penah jmpa pun buah ni -.-' teringin lak nak rasa..

AZTIQAH said...

sumpah xpnh tgk :)

SoLy SoLicious said...

Mane nak carik buah ni ye abg wacana..teringin lak nk cuba

Pembawa_Wacana said...

@SoLy SoLicious: Kat kawsan kampung ada kot.... Kat Kelantan ade lagi... tapi kene tanya orang-orang tua...

zarulfarhana said...

xpenah dgr

mamawana said...

Seumur hidup mamawana pernah sekali makan buah ni masa kecil2 dulu masa dok Kuala Trengganu... time tadika. Rasanya cam kentang lenyek manis or keledek manis. Sedap yowwww........
Selepas tu tak pernah jumpa dah. huhuhu...

Anonymous said...

sedap buah goni..dulu make sokmo..lamo doh xmake sebab pokok keno tebe deohh

azam dewo said...

dulu maso kecik2 behi make..pas2 pokok kno panoh kilat mapuh kerah..igt nok cari jgok benih nok tanam kt umh..klu sapo2 ado pokok ni oyt la..

azam dewo said...

sedap..lamo doh xmake..dlu maso kecik2 behi make buah piah..loni xdop doh kg tanam pokok piah..klu ado benih nok tanam kt umh.

mohamad.adli85 said...

dulu ada pokok pioh ni depan rumah...lepas tu mati sbb bakar sampah dkt akar dia...mmg rare item...xtau nk benihkan pokok ni camne...tanam bijik dia pun bukan tumbuh tunas pun...sape2 ada benih dia sila share...

Mohd Ismawandi Bin Mohd Nor said...

Biasa makan dulu2..isinya mcm ubi lemak manis dan kelat. Bijinya dibakar dan teras bijinya rasa mcm isi kelapa..

NIK NAZIHAH said...

Kat mana ada jual yea?