Sunday, July 17, 2011

Resepi Cekodok Durian | Jeput Durian

Aku jadi Chef lagi!! hahaha..... Chef yang takde lesen...hihi. Tapi ok la kan... cuba apa sajer......janji halal... Erkk..ada kene mengena ke ek...huhuhu. kali ni resepi yang aku cuba dengan wife aku ialah.... cekodok durian....atau jeput durian!! Tapi ini adalah cekodok durian ala Bro Wacana!!

Yang dibelah tu nak tunjuk intinyer...:)

Bahan-bahan:
Semangkuk Isi durian
Dua cawan Tepung
Gula dan garam secukup rasa
Sedikit Air
2 biji telur

Cara Penyediaan:
  1. Ada dua stage....untuk inti dan untuk covernya.... Haa....cekodok ni berinti di tengah tau... Amacam... he he.... Ok....Mula-mulakita adunkan tepung dengan air...campurkan sekali dua biji telur tadi dialam adunan itu.... (Sama macam cekodok biasa)
  2. Tarukkan garam secukup rasa di dalam adunan itu...
  3. Untuk intinyer... lenyekkan isi durian tadi dengan sedikit garam...jika mahu..boleh tambahkan sedikit gula..
  4. Bila dah sebati.... maknanya sudah sedia untuk dimasak...
Cara Masak:
  1. Panaskan kuali dengan minyak yang mencukupi...
  2. Masukkan adunan tepung tadi bersama inti isi durian itu ke dalam kuali...
  3. Gorengkan campuran tadi sehingga masak kekuningan
  4. Angkat dan makan! :)
Senang jer kan....sudah semstinyer senang dan sedap dimakan.... Rasa cekodok bersama inti durian yang juicy dan manis-manis masin.... Pergh......sedap sampai menjilat jari....

IKLAN BERBAYAR: Ebook percuma cara letakkan butang social media Facebook, Twitter dan Google +1 supaya blog korang nampak seperti pro! Ini serius, PERCUMA.

Tekan di sini untuk download<--link(http://bloggernewbie.info/2-2/) .

    4 comments:

    cx's said...

    erk sedap ke ni? heheh nty nk try la. :)jemput singgah

    harrazdani said...

    esok try laaaa...tp kene gi beli durian dulu laaaa yer...

    cik pulau said...

    jeput durian..
    sedak bro..

    jeput nangka lgi sedap kot..
    lalala~

    Rain said...

    haha..
    entah mcm mn lah mata rain nmpak tu mcm cookies.. adeh