Tuesday, July 26, 2011

Perkara yang [TAK] Patut Dibuat Di Bulan Ramadhan

Ni amalan yang patut korang buat semasa di bulan puasa....

MAKAN TIGA KALI SEHARI
Bulan puasa ni bulan festival makanan.....Ye la....semuanya ada di Bazar Ramadhan....pilih ikut suka hati nak makan apa.... TAK MERIAH kalau tak beli makanan di bazar..... Rasa tak SYOK.... Makan tiga kali tu maksudnya ialah berbuka, makan lepas terawih, bersahur. he he he

BERHIBUR
Waaa....bulan ni la patut berhibur!! Hiburkan hati korang yang tengah boring tu! Dengar lagu-lagu? Giler lembik! Giler SAYUR korang! Tak rock la! Marilah buat yang lagi best! Jauh lagi bes dari duk dengar lagu yang duk ajak bercintan-cintan atau pusing-pusing kepala macam orang giler tu... Baik BACA QURAN. Ni barula HIBURAN untuk hati!

JOM MELEPAK
Lepak la best.....Nak jalan tak larat kan...sebab takleh makan (depan-depan) dah.... Nak pi beli nasik kedai mamak pun...kene pakai helmet...nanti orang cam... he he he. Nak menjimatkan tenaga....melepak la beb!! Melepak dengan Tuhan... Cara dier....perbanyakkan solat sunat.... BESSS!!

PARTY NIGHT
Oleh sebab siang hari kene ikat dan dibelenggu...malam la masa nak berparti kan.... Dengar citer kelab-kelab malam banyak dibukak sampai subuh.... Waah.... tu baru bes kan! Kita berkumpul ramai-ramai dan jumpa kawan-kawan... baru syok!! Tapi tu tak cukup kaw der!! Setakat kelab malam apa barang! Taraf manusia HAMBA ABDI jer pegi situ tu...... Baik kita tinggikan darjat diri kita nie.... Dengan berkumpul ramai-ramai di masjid.....Kerjakan terawih ramai-ramai....baru LAGI SYOK!!

JOM MENGUMPAT
Oleh sebab waktu makan tengah hari dah tak boleh makan....mulut nie macam tak tau nak buat apa dah kan.... apa lagi derr....jom la mengumpat.... Barula hilang rasa lapar tu..... Nak umpat sapa? mengumpat boss? Tak cukup bes....nak umpat suami atau isteri orang? Pun tak cukup bes.....Jom la mengumpat pasal TUHAN.... Baru bes.... Bertasbih, bertahmid, berzikir dan berselawat.... 

Haaa.....Jom la kengkawan.....bulan puasa ni kan bulan untuk kita berparti!!! Masa untuk kita berfestival!! Bulan GALA kemeriahan yang tak terhingga...Kalah HARI BELIA....Kalah Jom HEBOH.... Kalah habis semua festival di dunia...Sebab ni festival bertaraf akhirat! Cepat!! Cepat join! Nanti masuk RAYA dah habis la bulan festival nie! Festival PAHALA!!! Sapa tak join memang bodoh giler la....he he he

7 comments:

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

moga ramadhan tahun nie lebih bermakna dan dimanfaatkan sebaik-baiknya.amin..

tieha ismail said...

heeee bagus3 cara penyampaian tuh....congrats~

Akak Kopi said...

selamat berpuasa wacana. ai dah start busy buat kuih raya nie. hehehe

Cahaya Fajar said...

super duper like....^^

Ardini Humaira said...

semoga kita semua berjaya memaksimakan pahala di bulan ramadhan, amin

aizamia3 said...

moga Ramadhan tahun ni menjanjikan sesuatu yang baik untuk kita dengan beramal padaNYA..

Ujang9897 said...

ok..=)

IKLAN BERBAYAR

IKLAN BERBAYAR
Berminat? Terus wassap ke: 011-14957785