Tuesday, July 19, 2011

Kalau Dah Putus Cinta


Ermmm.... cinta.... Love.... Mohabbat..... acecece...yang part hindustan tu yang aku rasa aku sendiri nak tergelak...hehe.. Mesti ramai dari kalangan pembaca entri ni sedang hangat bercinta kan... Orang kata..cinta tu buta...cinta tu indah.... Cinta tu sesuatu yang sepatutnya dihargai.... Tapi kalau dah putus?

Mula la ramai yang nak terjun bangunan....terjun dari bumbung rumah.... mula la nak gantung diri sorang-sorang... Mula la nak makan pil tidur banyak-banyak.... Ape ke jadahnyer sumer tu?? Nyawa yang Tuhan bagi tu lebih murah ke dari secebis cinta yang korang hilang kejap tu? Sungguh singkat pemikiran orang yang takde ilmu agama nih....

Kalau dah putus.... ada dua penyelesaiannya..... Pertama... MOVE ON... Lupakan dia...Tak payah nak pikir pelik-pelik.... tak payah nak komplikated... sampai nak jumpa bomoh dan dukun yang kebanyakannya nak kikis duit jer... Senang citer.....Mulakan hidup baru.... Teruskan hidup tanpa cinta yang hilang tu.... Bukannya dia sorang je kat dunia nie.... Kumbang bukan sekor... Bunga bukan sekuntum... Apa nak susah?

Kedua.... Kalau dah putus.... SAMBUNG la balik! Ni kalau korang rasa masih boleh dibincangkan atau hubungan tu masih boleh diperbaiki.... Sebab apa boleh jadi putus tu.....korang kaji balik... Korang yang silap ker..... si pasangan yang silap.... Biasanya kalau pasangan yang dah berkahwin akan selalu ambik jalan penyelesaian yang ini....

Hanya dua tu jer caranya..... Takde jalan ketiga... Susah nak lupakan? Susah nak mulakan hidup baru? Itu tandanya korang masih belum matang... Takut nak hadapi kenyataan.... Ingat.... cinta yang paling suci ialah cintakan Tuhan yang Esa.... bukannya cinta kepada makhluk.... Korang perlu jelas pasal benda nie.... Korang perlu betul-betul memahami Rukun Iman! Percaya kepada Tuhan.... Percaya kepada Qada' dan Qadar... ANDA SUDAH LUPA KER?

8 comments:

cik najihah said...

bile putus bukan makne hilang sume..yg penting move on..
betul tu

Ana said...

btol tuh cinta pada yang Esa lg suci..ana pernah putus cinta..kedua2 penyelesaian tuh ana guna..alhamdulillah, banyak mengajar ana erti alam bercinta..thanx 4 dis entry.. =)

Isteri Encek Bard said...

redha dengan apa yang telah ditentukan.... jangan mudah merasa putus harapan,.. Insya Allah ada hikmah disebalik kejadian.... kebetu;an sama plak entry IEB hari ini

http://bintangkita080808.blogspot.com/2011/07/bila-putus-cinta.html

Eza Boom Boom :) said...

best sangat entry ni..Jodoh di tangan Tuhan kan..Kalau dah jodoh, takkan ke mana..walaupon dah putus...hik3..

thumbs up for this entry ni..Keep it up, bro! :)

zarulfarhana said...

cinta mmg buta...ia telah mmbuta kn segalanya...

eila said...

bila putus cinta selera makan bertambah2!!!!!!

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

nyawa lg murah dari secebis cinta...terbaek wok ayt ney =)

wanda arry said...

betul tu..putus cinta xbermakna putusnya segala menda lain dimuka bumi Allah ni..ambil masa untuk merenung sejenak..then kita kena go on with life :)

Ping your blog