Sunday, July 3, 2011

Tips Blog: Page Rank | Perkongsian Erti Sebenar

Apa itu PAGERANK? Selepas aku berusaha bersungguh-sungguh nak tau pasal bende nie....maka barulah aku faham apa maksud di sebalik Page Rank tu.... Untuk aku ingatkan balik apa yang aku dah baca dari berbagai-bagai website tadi..... Maka aku nak kongsi la dengan korang sumer....

Pagerank itu bermaksud Kedudukan Laman..... he he he.... Tu jer lah.... ha ha ha... Ok...ok... serius.... serius.... Aku bukan lah pakar dalam maksud Page rank nih....tapi sekadar nak share ilmu seciput ni jer... Page rank ni melambangkan populariti kita punyer blog.... Makin tinggi page rank....makin popular la blog tu di dalam enjin carian macam enchek Google tuh....

Page Rank ni dikira dari 0 hingga 10.... Maknanya kalau blog dia tu dapat rank 3, maka blog nyer lebih berpeluang nak berada di enjin carian berbanding blog yang di rank 2 atau 1..... Dan begituler seterusnya... Tapi kadang-kadang tak jugak.....he he he.... Sebab.....ada sebab lain yang saling berkait... iaitu kata kunci dalam entri tu sendiri....KEYWORD....

Kata kunci ni penting gak.... Penggunaan kata kunci yang lebih menepati akan boleh mengatasi sebab page rank nie....Itu yang kadang-kadang blog pagerank 5 boleh berada kat bawah blog pagerank 4...Macam mane maksud menepati tu....Korang kene la berusaha sendiri okeh...(Excuse sebab aku pun tak paham..haha)

Ada satu lagi reason.....BACKLINK.... yang nie aku kurang paham... Cuma apa yang aku paham... back link ni adalah salah satu lagi punca blog kita berada di atas dalam enjin carian.... Cuma didahului oleh pagerank, keyword dan barulah diikuti oleh backlink...

Page rank akan dikemaskini setiap tiga bulan..... Cuma apa yang aku paham... walaupun di update dalam tempoh tiga bulan.... Itu adalah update major...iaitu update besar-besaran.... Blog kita selalu akan diupdate dari semasa ke semasa oleh Google...Cuma tak pasti sekerap manakah diupdate tu...

Itu je la yang aku berani tulis....sebab ilmu aku cedok dari banyak sumber....sampai nak juling dah mata aku nih.... Ayat-ayat dalam nie mengikut apa yang aku paham.... Harap korang lebih memahami la kan apa tu Pagerank.... :)

P/S: Sesape rase nak kongsi bab nie....Sila share yer... Jangan lupa backlink kan balik ke blog nie..:)

3 comments:

sergeant keroro said...

baru tahu, hehe XD

kiranya label tu penting jugak la kan untuk keyword?

Pembawa_Wacana said...

@sergeant keroro: iyer la kot...hehe

Подтверждаю said...

as salam..ni nak share sikit info dengan encik ahsan~

kunci keyword tu, bukan terbatas pada isi entri blog, tetapi tajuk blog. kalau encik perasan dulu, kat blog saya pada title, ada tulisan rusia. haha. dan tu antara keyword rusia yang popular. dari tajuk blog saya tu,

ramai pengunjung dari rusia datang. 'tertipu'. haha~

pasal keyword lagi, baris/perenggan pertama entri yang ada keyword dicari tu pun, penting selain isi tajuk( sekurang-kurangnya PR1)

penggunaan label dan archive(jika pasang breadcrumb) sanagt penting untuk memudahkan kerja2 crawling oleh google.

pasal backlink ni, ni yang spesel. enche ahsan kan selalu masuk blog enche ben kan? tinggalkan komen beserta link entri. ni la maksudnya, baclink. semakin banyak backlink dari empunya nama domain(walaupun ber-blogspot) dalam satu web/ blog yang punya pPR tinggi, semakin cerah peluang google memasukan link kit dalam index mereka.

contoh backlink untuk PR paling tinggi, facebook. sebab tu penting bila kita ping, biar banyak gila asalkan link redirecting nya datang dari facebook, google akan meng-index nama domain kita sebab ia 'nampak' kepopularan nama domain kita datang dari link facebook asalnya.

saya galakkan enche ahsan ping untuk satu entri. minimum 60 'share'. dan buat ayat sedap2 biar blogger lain rasa nak masuk.

macam saya la.ni masuk dari facebook. tengok enche mention pasal PR. hehe~

er..enche faham ke apa saya taip panjang2 ni? kalau tak faham, boleh tanya kat fb @fadzli-rt.blogspot.com

saya punya PR dah jatuh jadi 1. haha.seronok =_=