Exabyte

Sunday, July 17, 2011

Nasi Seratus | Kelantan Marey!!

Haaa..... Aku pun baru tau pasal nasi seratus nih.....hahaha.... Tapi selepas aku tengok Majalah Tiga di TV 3...baru la aku tau pasal nasi seratus..... Nasi seratus nie sebenarnya lebih kurang je dengan nasi kerabu... Tapi yang lainnya.... Nasi seratus nie ada banyak giler ulam-ulamannya....

Antara menu utama dier ialah ikan kembung.... Dan ulam dier pulak ulam yang susah nak jumpa di tempat lain... Ulam-ulaman yang digunakan tu kebanyakannya ada di kampung-kampung.... Tapi susah nak jumpa di kawasan bandar..... So...susah la nak jumpa di bandar kan....hehe

Yang lain sama jer dengan nasi kerabu.... Kalau nak tengok resepi dier....resepi nasi kerabu jer.... Cuma ulam yang dipotong halus tu jer berbeza...kerana ada seratus jenis pucuk tumbuh-tumbuhan.... rasa dier sememanganya unik la kan... sebab aku pernah try nasi kerabu 20 jenis ulam... Memang bes.... Nasi kerabu  20 ulam tu kalau nak try.....datang la rumah aku di kampung...hihihi
IKLAN BERBAYAR: Download ebook PERCUMA untuk blogger, jangan lepaskan peluang. hihi. Gerenti korang boleh aplikasikan di Blogspot korang. Tekan di sini untuk download<--link(http://bloggernewbie.info/2-2/) .

9 comments:

peep said...

umm saya x suke sayor..:(

cx's said...

sgt up to date. huhu. tk tgk mjlh tiga. patotla aye tak thu. haha. jom singgah

SoLy SoLicious said...

kampung kne?? nk jugak merase nc kerabu tuh~ teeheeee

Pn. Sheila said...

em... wlupun ore kelate xpernah rasa nasi seratus ni... 1st time tau... huh! kesian diri ni...

bUDaK nAKaL@pHiQUe said...

tak dan nak wat wacanaku lagi tangkas...haha
anyway, nampak sedap tol nasi tu, makcik tu pulak awet muda...cucu die ley tahan mengancam...hahaha...sume sebab ulam =P

FaKArePa!n said...

mungkin dah pernah makan kot sebelum ni, tapi tetap panggil nasi kerabu sebab tak tau nama lain dah..heheh

Jom baca kisah hati
Kalau Nak Beg Engkau Selamat, Bak Sini RM 10 !!

eila said...

kreatif ore klate banggo2.....

Eza Boom Boom :) said...

selera orang kampung mcm Eza :). like...like..like...

BHAIHAQI COOL said...

hahaha.. , ingt kn nasi harga RM100 tdi .. :P

Ping your blog