Wednesday, July 20, 2011

Pelajar Universiti Mana Paling Teruk

Banyak-banyak  universiti ni kan.... U mana yang paling teruk bebudaknya? Paling rosak akhlaknya? Paling rosak kehidupan sosialnya? Haaa...... Sape nak jawab? Tanya KPT la kan..... Kementerian Pengajian Tinggi......Mesti depa tau kan..... Ke nak tanya sapa.... Naib Canselor U masing-masing....ermm.... mesti depa tau kan? Ke tak tau jugak.....Sama-sama nak cover line ker.... jadi sape yang teruk... Uitm? USM? UPM? UM? UKM? Universiti mana?

Sebenarnya semua nya SAMA..... Universiti tu tak membezakan status budak mana teruk budak mana yang baik.... Nama Universiti cuma membezakan lokasi dan status universiti tu sendiri..... apa kepakarannya... apa kelebihannya...apa latar belakangnya.....Pelajar universiti? Takde beza pun! Semua ada yang teruk dan yang baik....

Cuma yang membezakan.....apa yang membentuk persekitaran sekeliling pelajar tu sendiri.... Kecenderungan dier sendiri.... Kalau selalu bermain dengan orang yang wangi....maka terwangi la dier... kalau rapat dengan orang yang busuk...maka tercalitla kebusukan dier... Maksud aku....teruk ke tidak bergantung kepada siapa yang korang pilih sebagai SAHABAT.

Sumer boleh berkenalan....sumernyer kene la dijadikan kawan... cuma dengan sape korang akan pilih sebagai SAHABAT..... Dengan sape korang akan bentuk dunia universiti korang.... Di situ la bermulanya pilihan.... Korang sendiri yang memilih.... Dan segala apa yang berlaku lepas tu adalah atas dasar pilihan korang tu.... Kalau pilihan tu salah...maka salah la.....Kalau betul....alhamdulillah....

Yang mana salah yang mana betul? Tanya la iman.... mintak la panduan Ilahi... Segalanya perlu berpandukan agama....Takde agama....sesatla kita... Korang ada satu kelebihan....iaitu BEBAS BUAT PILIHAN... cuma yang tak bebasnya.... kesudahan pilihan yang bebas tu.... Mau kesudahan happy ending ker.....mau yang sad ending... Tepuk dada tanya iman masing-masing... Mau gumbira zaman muda je ker...mau gembira selamanya.....:)

P/S: Ni baru pasal nama universiti....kalau dah terbiasa duk beza-beza macam nie..... Bila dah berpolitik? Hmm......hancussss

19 comments:

Nurfarahana A.Aziz said...

uish tajuk mendatangkan kontroversi..hehe..btw nice ! :)

SoLy SoLicious said...

lol...ingtkan t ade name U yg paling teruk.. tanjat den..

:: Mrs.Eady :: said...

baru pagi tadi dgr ceramah psl sahabat...

[k]o{q}i[n] said...

betul la tu... bukan U je, sume tempat pun sme...

Salim Harmanain said...

tajuk boleh mendatangkan marah ni bo hehe..

semua U sama je..yang penting kena pandai bawak diri..

err.. UIA takde dalam list =.='

fairuz said...

yela. kalau duduk kat U paling bagus sekalipun, tapi diri senirik dah terleka dengan kejayaan lalu, susah gak nak capai kejayaan yg akan datang.

.diannorhayati. said...

i'd friend yg baru masok kolej. tp da hanyut da. so mane pon tempat belajar,it depends who u be friend with and camne bawak diri.

Fadzlan F said...

semua uni same je..yg penting sebagai student kite kene pandai jage diri..kene pandai dalam bergaul je..peace =)

QiuT Mummy said...

bkwn xslh tp jgn smpai terikut2 gaya idup dorg sdh...yg elok blh dijdk kn teladan...yg xelok 2 ttp mata jelh...jdk dri sndri lbh elok....

cik najihah said...

sume u ade baik buruknye..cume x kan nak kecahkan..
huhu..
bile da dok u*m ni macam2 cite yg tau

cik pulau said...

sentapnya baca..
hahaha..

yerr..sume sama je..
sy budak baek..
kkikiki..

aizamia3 said...

i Like entry ni (memandangkan FB kena block kat tempat ai ni)

Atiqah Wadiah said...

nk b'gumbira selama2 nya~kita x boleh judge uni tuh..sume sama jerk..cuma yg m'bezakan adlh diri kita..klu kita pndai jaga diri,insyaallah kita x kan sesat

salahx said...

I rasa U lah yang paling teruk.

mamaNoriz said...

ada U yg sangat pandai cover line, ada payung besar 'melindungi'...
apa pun masih berbalik kepada pembentukan sahsiah setiap student itu sndiri...

mr.dinie said...

waa.nice advice bro..tq..XD

zarulfarhana said...

sama ja kot...

tkut lak rasa nk msuk u nnt...

HARITH ISKANDAR said...

betul2 diri sendri yg buat salah.yg lain2 tu faktor penumbang je.. :)
Uni.?Uni. ok je xde salah pon :)

Anonymous said...

ntah..harvard pun sama je..usim pun sama je..ehh

Ping your blog